Ammebrik - ven eller fjende?

Derfor ville jeg aldrig vælge sutter af natur-gummi

Du kender dem helt sikkert! De store (og super søde, men lidt grimme) brune sutter, der er cute på den helt rigtige spelt-mor-måde. Hvis du har læst med, så ved du at jeg er lidt hys omkring allergi-fremkaldende stoffer – og det gælder også her!

Jeg er kemiker og arbejder i kosmetik-industrien, så jeg er bestemt ikke bange for “al kemi”, men allergener er noget jeg har respekt for og forsøger at undgå når det giver mening.

 

Alle bruger dem

De var  top moderne blandt veninder og bekendtes børn da August blev født- de store latex / naturgummi sutter. (Det er een og samme ting, så jeg kalder det bare latex i resten af indlægget for nemhedens skyld). Og selvom de fleste bedstemødre synes de er grimme og kiksede, synes jeg faktisk de er mega nuttede, og at de gigantiske sutter får baby til at se lille bitte og cute ud.

MEN, som du måske kan se af tidligere indlæg om parfume-roomsprays så undgår jeg allergener så vidt muligt.

 

LÆS OGSÅ: Opskrift på müslibarer og mælkebomben – til ammende 

LÆS OGSÅ: Derfor bør du smide din bæresele ud NU

LÆS OGSÅ: Parfumerer du dit barn uden at vide det?

 

Latexallergi – hvad er problemet? 

Hvis man eksponeres meget for et allergent stof, så øges risikoen for at få allergi over for det.
Hvis man får latexallergi, vil det betyde at man reagerer allergisk på ting som fx gummihandsker og kondomer.  Jeg kan huske at jeg i mødregruppen forklarede, at jeg ikke brugte natursut, fordi jeg ville sikre mig, at August kunne blive læge og at jeg ikke skulle være farmor alt for tidligt.

Latexallergi er måske ikke helt så hverdagsindgribende, som for eksempel parfumeallergi, men ikke desto mindre synes jeg den er relativt nem at undgå, så derfor holdt jeg mig fra sutterne, og brugte silikonesutter, fordi dét materiale er inert, dvs. det ikke reagerer med noget.

Her er et billede af N’s lille Arthur. Da jeg i mødregruppen fortalte, hvorfor jeg havde fravalgt den fine brune sut, lod N også tvivlen komme Arthur til gode.

 

Risikoen 

Jeg har læst en del om latex og allergi siden, og i litteraturen angives spædbørn, der har været opereret meget som dem, der er i størst risiko for at udvikle latexallergi.
Det skyldes kontakten med en masse medicinsk udstyr i latex.

Min logik siger mig dog, at man også er rigtig meget i kontakt med sin sut, og tilmed i munden og altså slimhinde. Derfor ville jeg fortsat holde mig fra latex-sutter!
Om det er hysterisk kan jeg ikke udelukke,  jeg har læst at mærket Natursutten oprenser for allergener, men om alle producenter af sutter i naturgummi gør det, har jeg ikke kunne finde info om.

 

Skal jeg skifte mening?

Der er beskrevet en del om allergi for latex i forbindelse med gummihandske-brug for sundhedspersonale. Men jeg har ikke kunnet finde information om, hvorfor sutter skulle give mindre allergi.

Hvis du har information herom, så del endelig i kommentarfeltet- jeg ville elske hvis jeg følte mig overbevist med information om produktets sikkerhed, til at kunne give en eventuel 2’er en nuttet-grim kæmpesut 🙂

 

Kh A

4

 • Posts like this brthigen up my day. Thanks for taking the time.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise

  Godmorgen
  Jeg har selv været meget i tvivl. Jeg havde faktisk købt to fine natursutter, men de kom aldrig i brug. Min mand er kirurg og han ønskede på ingen måde at vores lille skulle i kontakt med de sutter. Når man opererer på børn sker det uden latex overhovedet. Det er mere besværligt og dyrt, men man vil ikke løbe risikoen da der ikke skal meget til at de udvikler latexallergi. Derfor gav det ingen mening for ham at putte latex i munden på vores lille.
  Jeg er selv plaget af astma og allergi og derved er risikoen for at vores datter også har det lidt større end hos andre børn. Derfor var det slet ikke til diskussion at de sutter bare skulle ud.
  Jeg ved ikke om jeg kan overbevises om at natursutten alligevel er god nok:-) måske er det bare en af de ting jeg ikke har vendt tilbage til fordi silikonesutten har fungeret fint og fordi der er SÅ mange andre beslutninger der skal tages ift hvad barnet skal spise, gå klædt i, smøres ind i osv!
  Til natursuttens forsvar kan jeg dog lige nævne at jeg ser dem alle steder! Hvis de rent faktisk var forbundet med fremkaldelse af latexallergi, så havde vi nok set maaaaange tilfælde nu! Alligevel ville jeg forbinde det med sutten hvis min fik latexallergi senere i livet!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Zehra

  tak for dit input- det vil jeg lige finde mere info om, lyder interessant!

  Kh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Zehra uysal

  Hejsa, Jeg er en meget hys mor når vi taler om allergifremkaldende produkter samt kemikalie indholdige genstande. For godt og vel 4 år siden fremhævede Søndagsavisen at natursutten var allergifremkaldende. DR har lavet en dokumentarfilm ang den episode. For at gøre en lang historie kort, efter al undersøgelser viste det sig frem at, natursutten i realiteten var slet ikke farlig. Søndagsavisen betalte erstatning og undskyldte for deres falske beskyldning til damen som ejer Natursutten i Danmark. Mine tvillinger har selv ikke brugt natursuttens sutter, men vil gerne fortælle dig at Natursutten har været gennem store undersøgelser og har bestået dem alle.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Ammebrik - ven eller fjende?