Test af creme mod uren hud

Parfumerer du dit barn uden at vide det?

snotty-advarsel

Det virker måske som en hurtig vej til succes, når dit barn er snottet og forkølet, men det er ikke uden risiko. Bruge du produkter, som fx Snotty Grotty, Stinky Winky eller lignende bør du overveje risikoen for allergi.

Så her er endnu et indlæg, som indeholder informationer som jeg ved at Nicoline, ville ønske at nogen havde fortalt hende, da hun var gravid.

Måske du allerede har læst hendes populære indlæg om typer af bæreseler, som er voldsomt populære, men slet ikke gode for børn at sidde i? Vi håber at I vil være med til at brede budskabet – præcist som I gjorde med indlægget om bæreseler.
For vi kan sikker godt blive enige om at det er virkelig ikke okay, at man, som mor, måske udsætter sine børn for fx risiko for allergi, uden at vide det.


Hvornår blev alle mødre tilhængere af aromaterapi?
Det har undret mig MANGE gange!
De fleste mødre jeg kender vasker tøj i Neutral, går efter Svanemærkede produkter, undgår parfumerede plejeprodukter og er ved at dø ved tanken om de parfumerede bleer i udlandet.

MEN når det bliver aften, så skete der et eller andet med principperne, og frem kommer den hvid-grønne spray og barnets-soveværelses-sprays fra snotty – sleepy – whatever, og barnet sover nu, måske mindre snottet, men i et lille parfumeri…

Det er virkelig tankevækkende at vi i uparfumerede Danmark pludselig er vilde med “aromaterapi” – især på børneværelse og kun om natten. Derfor tænker jeg om alt for mange i virkeligheden udsætter deres børn for risikoen for allergi, uden at vide det?


Selv butiks-personalet er uvidende

Efter jeg så selv blev komplet misinformeret, i en butik om produkter til børn med parfume, måtte jeg simpelthen dykke ned i sagen og jeg tror jeg fandt grunden til at disse produkter, på trods af parfume indholdet, sprøjter ud på det danske marked.
Folk (jeg gjorde i hvert fald) får simpelt hen at vide, at disse er lavet med naturlige olier og slet ikke parfume, hvilket ikke gør dem allergifremkalende. Det er simpelhen den værste gang VRØVL og jeg kan derfor ikke hold kæft længere!


Har du ikke noget imod at parfumere dit barn, så fred være med det
Normalt holder jeg mig, af rent princip, fra at skrive “advarende”, men her drejer det sig bare om at der ikke er sammenhæng om hvad man ( i hvert faldmig selv, og dem jeg har spurgt) bliver informeret om, og hvad der er i produkterne som er det der gør at produkterne måske virker. Hvis du ikke har noget i mod at komme parfume på dit barn, har vurderet at forkølelse eller andre gener er vigtigere for dig at komme af med, end risikoen for allergi som du udemærket er klar over, så er alt godt, og du behøver ikke læse videre:)

snotty-room-

…Men nu til hvad der fik mig til tasterne i stedet for at undre mig i stilhed
Forleden var Jonas, August og jeg i en lokal butik som forhandler produkter fra Milk & Co. Måske du allered kender Snotty Grotty, Stinky Winky eller Nighty Night?! Alle produkter som bruges som “room-sprays” for enten at friske luften efter bleskift, hjælpe mod forkølelse og/eller forbedre søvnen.

Vi står ved kassen og jeg peger på produkterne, der står på disken og jeg spørger lidt grinende Jonas, om vi ikke skal købe noget parfume, som vi kan sprøjte på August når han sover… for det er meget populært.
Jeg kigger på flasken og ser at den mangler en INCI (det er kosmetik-nørd-jargon for en ingrediensliste), men kommer så i tanke om, at det ikke er et kosmetikprodukt. Der gælder derfor andre regler for deklarering af af de 26 særligt allergene stoffer.
De er deklareret på yderemballagen, men tænker alligevel at det er fjollet, at det ikke behøver være, på den ret store flaske, hvor der er fin plads.

Det er lige før, at jeg tror, at allergirisikoen må være større, ved at spraye på sengetøj og i rummet til fuld natlig indånding, end at eksponere for parfume i plejeprodukter eller endda ved brug af Eau de toilette på barnet (hvem giver sine børn parfume på i Danmark?).
Parfume bliver, trods alt, oftest sprayet på tøjet og damper af i flere rum og udendørs.
Dette må i hvert fald være endnu et eksempel på at kosmetik-området er vældig godt reguleret i forhold til andre områder. 🙂

Trods alt, så er det et plus at nogle af allergenerne i anti-snot-produktet, er deklareret på æsken, men undre mig faktisk lidt over, at disse produkttyper ikke er endt i søgelyset, hos nogle forbrugerorganisationer, der ellers nok plejer at være fremme i skoene med advarsler?!
Det er da heller ikke fordi emballagen på dette produkt (se nedenfor), der vist er designet til at fjerne lugt i pusleområdet, giver lyst til at spraye løs.

room-spray

Nå – det var et lille sidespring fra anekdoten.
…Mens vi står der i butikken, overhører ekspedienten desværre mit udbrud og fortæller glad om det gode ved disse helt naturlige produkter og om at det er naturlige olier der er i, så de er helt uskadelige. De er nemlig slet ikke lavet af den slags parfume, der giver allergi. WHAT? Jeg skal til at give den stakkels kvinde, en større lektion om parfumeallergener, men Jonas når at få betalt og geljedet mig ud, inden jeg laver en scene:)

Da vi står ude foran butikken griner Jonas i øvrigt lidt – han kunne godt fornemme, at jeg virkelig skulle anstrenge mig voldsomt for at holde kæft og han roser mig faktisk lidt, for ikke at have ædt det lille spinkle kvindemenneske levende. 😉

Vi skal lige have indskudt: jeg har slet ikke noget imod parfume.
Jeg vælger ofte parfumerede produkter til mig selv fordi jeg synes det er lækkert, men jeg ved udemærket at de udgør en allergi-risiko.
Man kan sige at jeg løber en kalkuleret risiko. 😉 Jeg er dog også ret opmærksom på risiko for allergi. Jeg tror jeg ville have svært ved fortsat at fungere som kemiker i kosmetikindustrien hvis jeg ikke kunne tage til møder i produktioner der anvender parfume, teste produkter, formuelere med og evaluere parfumer.
I forhold til min søn August – som jeg er sikker på ikke får noget positivt ud af velduftende produkter – fravælger jeg parfume på grund af allergirisikoen. Den helt samme afvejning faktisk.
Netop derfor ligger det mig altså også rigtig fjernt at parfumere soveværelset, hvor mit barn sover, lige så vel som jeg heller ikke tænder duftlys derinde, eller vasker hans sengetøj i meget parfumeret vaske – og skyllemiddel.

Jeg har altså INTET imod parfume som sådan, (når det er til voksne) men hvis du er ved at krølle sammen ved tanken om, at påføre dit barn et strint parfume dagligt på vej til vuggestue, så skal du måske overveje om room-sleep-spray eller anti-snotty produkter passer til din generelle holdning til parfume og børn?!


Hvis de siger den er naturlig og derfor uproblematisk, så passer det vel?
Kort fortalt er svaret: NEJ!

Om et allergent stof kommer fra en naturlig essentiel olie eller en parfume er altså ét fedt.
De 26 parfumestoffer, der skal deklareres i kosmetik, skal altså deklareres fordi det er super relevante, at vide at de indgår i et produkt, hvis man gerne vil forebygge allergi eller allerede har allergi.

Jeg siger ikke, at du skal holde dig fra denne type parfumerede produkter, det må du sådan set selv om! Men jeg siger du skal holde dig fra dem, hvis vil undgå parfume på dit barn.

OBS: Faktisk vil jeg gå så langt, at jeg allergi-mæssigt, måske ville foretrække at spraye parfume på tøj eller hår, hvor parfumen damper af i flere rum og udenfor, end at koncentrere parfumen i et soverum, hvor man skal indånde det hele natten!

 

Dette indlæg er ikke ment som en løftet pegefinger, men som en oplysning.
Det faktum at produkterne ikke deklareres med allergener på selve flasken, tror jeg bidrager til, at det virker mere “uskyldigt” og mindre som om at det er parfummestoffer, man sprayer rundt i rummet.
Det er mit indtryk, at enormt mange virkelig oprigtigt tror at disse produkter er risikofrie at bruge, og ikke har noget med parfume at gøre. Måske fordi man i Danmark er så overbevist om, at hvis man køber produkter, der er fremstillet til børn, så er de naturligvis uden allergener – men det er altså bestemt ikke tilfældet!

Jeg synes det er virkelig synd, hvis nogle mødre derude bruger disse produkter, i god tro og jeg håber derfor at du vil dele dette budskab, så folk i hvert fald er oplyste om den risiko for allergi de udsætter deres børn for, ved at bruge produkter som disse.

Så i stedet for at være belastende type, der giver sammenbidte lektioner til en enkelt ekspedient, så håber jeg at I vil hjælpe med at dele dette indlæg, så vi kan sprede budskabet positivt, og undgå utilsigtet børne-parfumering:)


Dit valg!
Hvis du alligevel vælger, at bruge produkterne så er det helt fint med mig… men nu ved du i hvert fald, at det kan være lige så allergi-fremkaldende som hvis på sprøjtede din parfume ud i rummet, inden din baby skulle sove.

 

…Så i stedet for at være belastende type, der giver sammenbidte lektioner til en enkelt stakkels og totalt uvidende ekspedient, så håber jeg at I vil hjælpe med at dele denne viden, så vi kan sprede budskabet positivt, og undgå utilsigtet børne-parfumering:)

Tak fordi I læste med…

A.

Ingen kommentarer til Parfumerer du dit barn uden at vide det?

 • […] som du måske kan se af tidligere indlæg om parfume-roomsprays så undgår jeg allergener så vidt […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Alisia

  Fedt indlæg, har gennem de sidste to år tænkt den tanke de er med allergi-fremkaldende stoffer, og derfor aldrig købt el brugt dem, ligesom jeg heller ikke bruger vådservietter i ansigt el på hænderne af min 2årige og har tit tænkt hvad forældre tænker på når de gør det ☺

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Diana,

  Moder-skepsis og mavefornemmelse holder som regel 100% 🙂 God weekend!

  Kh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Diana Klüver

  Åh… hvor godt.
  Jeg har holdt mig fra dem, bare efter initiation- uden at have noget i det.
  Tænkte at det umuligt kunne være så “venligt” på spray og have effekt, at der måtte være noget uldent ved det.

  Hurra for min skeptisk ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Lærke, tak for din kommentar! Det er lige præcis den misinformation du også har oplevet vi prøver at komme til livs med dette indlæg. Ja – det er “naturlige olier”, men disse har jo masser af parfumeallergener. Når ekspedienter bare siger naturlige olier- og udelader fornavnene “parfume-olier”, “æteriske-olier” og “esentielle-olier” så tror jeg at mange forstår det som værende at sidestille med planteolier som olivenolie, kokos-olie og lignende, og det er det jo altså langt fra. Jeg håber at du har lyst til at dele indlægget på Facebook så vi kan komme langt ud med dette budskab, og få væbnet en masse mødre med saglig modinformation til fejlinformerede ekspedienter 🙂

  Rigtig god dag!

  Kh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lærke

  Jeg er faktisk skide rasende lige nu. Jeg stod netop i butikken med en skepsis og jeg havde lige været på apoteket som sagde at de ALDRIG ville anbefale dem, men personalet i butikken stod næsten og grinede af at jeg kunne være så dum – for det netop kun var naturlige olier der fandtes i sprayen… øv hvor er jeg træt af sådan noget. Tak for informationen ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Lotte. Tak for din kommentar! Lige netop det er jeg helt sikker på vi vil komme til at have endnu mere fokus på (og har også i tidligere indlæg i kategorien) så følg endelig med!

  Hvis du har lyst tiil at hjælpe med at sprede budskabet håber Jeg at du vil dele indlægget på Facebook.

  God dag!
  Kh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Lotte Søndergaard

  TAK! Endelig mere fokus på at naturlig IKKE er lig med godt og kemi ikke nødvendigvis er lig med farligt.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Test af creme mod uren hud