Det skal lillebror hedde

Om at bygge og bo – samtidigt

Vi bygger hus. Eller det vil sige, det gør vores entreprenør Christian, som er en slags personificering af den rare byggemandbob men på effektivitetsspeed.  Vores byggeprojekt indeholder ikke noget der ikke er set før. Vi bygger en førstesal ovenpå vores træhus der er i sommerhusstil, og forvandler det til en skiférbeklædt kasse i processen. Du kan læse meget mere om hvad vi bygger på her.

Men – det vi gør lidt anderledes end de fleste- er at vi bygger førstesal på huset, og vi bor i det i (næsten) hele perioden. Så hvis du overvejer at bo mens du bygger, så kan du her læse om hvad vi synes om det indtil videre. Du er også velkommen til at spørge. Jeg har rockwool i hjernen, så har sikkert glemt en masse detaljer.

Det kan for os lade sig gøre at blive boende, fordi vores område tillader at man bygger højt (vi har faktisk ikke nogen lokalplan lige her på vores veje), og vi derfor ikke piller taget (der har en meget beskeden hældning men bestemt ikke er fladt) af, men bygger oven på det. Det betyder at vi egentlig er i gang med at få bygget en kasse ovenpå vores hus, og først har passage mellem de to etager, når der laves hul til trappe langt senere i processen.  Der skulle dog alligevel snittes lidt af taget på det højeste punkt, og vi har derfor et flot hul i loftet inde i stuen, men det er tiltækket med noget pressenning og bidrager kun med lidt blafren. Hvis du tænker at et hul i loftet lyder rigtig flot, så har du så evigt ret:

Det gode ved det her hul er dog, at vi kan følge med i alt det byggeri der foregår ovenpå når vi er i stuen. Det dårlige er at vi kan følge med i alt det byggeri der foregår ovenpå når vi er i stuen. Har endnu ikke afgjort om jeg er mest nysgerrig eller støjgeneret.

Men; vi bor altså på en byggeplads med en knap tre-årig, og det har sine fordele og ulemper…

Fordelene er meget konkrete:

Vi sparer vildt mange penge på ikke at skulle leje en bolig. I drømmeprocessen glemmer man måske også, at når man tager lånet hjem fra start, så betaler man også af på lånet fra start. Man er altså begyndt på sin “nye” husudgift før man egentlig har noget at nyde. Alle de ting man gerne vil købe for at indrette al den nye plads som man skal til at have, tærer også på budgettet, og en ekstra husleje er bare 100% no fun.

Det er virkelig rart ikke også at skulle bo et fremmed sted, når man har et så stort projekt i gang. Selvom det er fedt at bygge sit drømmehjem, så fylder det meget mentalt, og man har ikke brug for også at bo et “fremmed sted”

Man følger projektet dagligt. Hver dag når vi kommer hjem er her sket noget nyt, og huset ligner mere og mere arkitektens tegninger. Eller …  vi begynder i hvert fald at kunne fornemme at vi er på vej derhen.

Man kan fange ting, mens der er tid til at lave ændringer. Vi fandt for eksempel ud af at der ingen grund er til at trappen er så mega bred som arkitekten har tegnet den. Det kan give et større børneværelse at gøre den smallere, men havde vi ikke boet derhjemme og talt med entreprenøren nærmest dagligt var det ikke sikkert vi havde opdaget muligheden for at ændre det.

Barnet er underholdt. August er BESAT af værktøj og af at bygge, og at have sin egen byggelegeplads er temmelig fantastisk.

Man får snakket med sygt mange naboer. Alle stopper op og ser hvad der sker, og på vores vej er der ikke langt fra en stoppet forbipasserene, til et glas rødvin på byggepladsen:)

Ulemperne:

Se næstsidste punkt ovenfor…. Vores toårige vil helst lege med værktøj udenfor HELE TIDEN! Og han synes at ledninger er vidunderlige. Det her er hans paradis:

Se sidste punkt ovenfor. Folk stopper op og glor på dit hus. Vi bor på ret en populær “aftentur” rute, så nogle gange er det at opholde sig i rum med vinduer en lille smule som at være i zoo – på den forkert side af hegnet.

Byggeri fylderOVERALT!  Selvom der egentlig ikke skal bygges i stueetagen, så er der mange små ændringer der skal laves der, som påvirker hverdagen. Eksempelvis røg  der i nedrivningsprocessen et udhæng på huset hvor mit paddleboard ellers hang så fint og klar til at tage under armen og ned på fjorden på ingen tid . Det eneste spot vi kunne finde til det, var i en lang periode på en daybed i  stuen. Uden luft i selvfølgelig. Fedt nok med bræt i stuen ellers, især hvis man også havde en gennemført surfer-hytte stil, men vi var på det tidspunkt pakket ind i blå byggeplast, og vi bygger ligesom fordi vi mangler børneværelse, og har derfor tonsvis af legetøj, telte og biler i stuen i forvejen. Vi ditchede surferstilen til fordel for overskudscontainer bag Cirkus Arli -looket.

Byggestøv. Byggemand-Christian er meget god til at tage hensyn. Og han støvsuger endda efter sig virkelig tit. Men selv industristøvsuger og vores sprit nye hi-tech sugemonster må give op overfor byggestøv der sniger sig ind overalt. Kombinationen af 30 grader, solcremesindsmurt svedig krop, lædersofa, barn og hund, og så nedrivning og opbygning af væg i stuen samt isolering med rockwool er et kløende, beskidt, klistrende mareridt der krydres af rød og knoppet hud og kulsorte fødder non stop. På billedet ser i præcis hvordan ovenstående udspiller sig. Al politisk ukorrekt mad indtages her, for folk glor ind i spisestuen og her er 1000 grader overalt på grund af plastikindpakket hus

Men alt i alt er vi mega glade. Vi bygger mere plads til ham her og al hans værktøj som han nu ved præcis hvad man bruger til:

Alt er faktisk godt på byggepladsen!

-A

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Det skal lillebror hedde