Glutenfri rababerkage - uden raffinereret sukker & mælk!

Indberetter du bivirkninger? Hvis ikke, så læs her!

Jeg har en mistanke om, at der i mange tilfælde er langt flere bivirkninger ved vaccinationer og medicin, end der bliver oplyst om i indlægssedlen. Jeg synes derfor at det her er et vigtigt indlæg og håber at du vil læse med.

Bivirkninger er måske ikke det mest sexede emne, og hvis der sidder nogle læger derude og tænker at jeg taler om noget jeg ikke har forstand på, så håber jeg at du vil gå i flæsket på mig.
(Det må du selvfølgelig også hvis du ikke er læge men ved noget om emnet ik?)

Min personlige mening er at vi kan hjælpe med at få et mere retvisende billede af bivirkninger ved medicin, for det tror jeg ikke det er i dag.

Jeg synes i hvert fald at jeg bliver ramt af overraskende mange bivirkninger når jeg tager medicin i forhold til hvad sandsynligheden for bivirkningerne er opgivet til.
Egentlig forventer jeg ikke virkning uden bivirkning, men jeg vil smadder gerne vide hvad jeg kan forvente så jeg kan planlægge efter det eller vurdere om det er det værd.

 

Det giver et virkelig skævt billede af bivirkninger, når man ikke melder dem ind!

Hvor mange gange har du indberettet en bivirkning? Hånden på hjertet?!

På indlægssedlen på din medicin står der nemlig information om bivirkninger.Her står der om de er almindelige eller ej, og om de er alvorlige.

Men de tal producenten af præperatet oplyser, er naturligvis baseret på de indberetninger der komme rom bivirkninger Desværre tror jeg bare at det er meget få mennesker, der får det gjort. Og det kan jeg godt forstå. Når man endelig er kommet sig over sin diarré/hovedpine/tørre slimhinder og hvad véd jeg, så lokker det ikke at sidde på nettet og skrive om det.

Derfor tænker jeg også at de tal, der står på indlægssedlen er ret misvisende – og at det  desværre er vores egen skyld.

Derfor vil jeg gerne give en lille opsang i håb om at du næste gang du oplever en bivirkning indberetter den. Det er ikke kun din læge der skal gøre det, men DIG!Jeg talte med Nicoline om det inden jeg skrev dette, og hun troede faktisk at det kun var lægen der kunne indberette bivirkninger – det er det IKKE!

Men måske det giver et meget godt billede af hvorfor så mange ikke indberetter, når de oplever bivirkninger ved medicin eller vacciner hos dem selv eller på deres børn.

Hvis du har en bivirkning, men ikke melder den ind, måske fordi du ikke ved hvordan, eller fordi du ikke synes de ti minutter er godt givet ud,  så appelerer jeg hermed til at du gør det.

Indberet det! Det tager max. ti minutter og kan gøres her.

 

Min sidst indberettede bivirkning

Men altså.. jeg skrev det meste af dette indlæg fra Korea.

Inden jeg skulle hertil skulle jeg have frisket nogle vacciner op, heriblandt hepatitits A.

Da jeg for år tilbage havde fået den førte hepatitis A OG B på en rejse til Nepal, mente sygeplejesken, at det gav mest mening og var billigst at få boostervaccinen på denne – altså både hepatitis A og B.

Dette stod hun fast ved selvom jeg indvendte at hepatitis B virkede overkill, til min 2 dages forretningsrejse, hvor jeg ikke havde tænkt mig at have sex eller bruge inficerede nåle…Nå- men hun stod fast ved sin beslutning og det virkede som om det var det rigtige at gøre- hun siger faktisk: Der er ingen grund til andet!

… Så jeg napper den vaccine.

 

Går ned efter vaccinen

Det går fint den første dag, men på dag to får jeg KNALDENDE hamrende hovedpine, ustyrligt træthed , og må tage tidligt fra arbejde. Jeg går på hovedet i seng, så snart J er hjemme til at tage sig af A.

Jeg googler (selvfølgelig – alle ved jo det er det rette at gøre når man er utilpas:)  bivirkningerne og finder ud af at de bivirkninger jeg oplever er tilstede, men ikke hyppige.

Jeg læser også en HELVEDES masse andre bivirkninger, som er ret meget værre end hovedpine og træthed.

 

Jeg gør som altid og googler.

Her kan jeg læse mig til at VIRKELIG mange oplever bivirkningen og at der generelt er mange bivirkninger ved vaccinen, som ikke står i indlægssedlen.Jeg kan fornemme i div. fora at ingen eller virkelig få faktisk har indberettet deres bivirkninger. ØV!

 

I det her tilfælde ville jeg gerne have undværet 3 dages hovedpine og overrumplende træthed og så ikke være beskyttet mod en seksuelt overført sygdom på en forretningsrejse på to dage..

Kan nemlig godt lige holde mig i skindet 😉 Haha

-A

6

 • Mary

  Det virker også lidt hovedløst – der er ingen grund til at gå med både livrem og seler i denne her sag. Man bør gå efter mindste-princippet og ikke give unødig medicin.
  Så man kan sige der er flere lidt kedelige aspekter her, både rent medicinsk og rent kommunikatorisk. Man har jo (de fleste i al fald) ydmyg respekt for de anvisninger og anbefalinger en sundhedsprofessionel giver. Det er noget, man som sundhedsprof. skal være meget varsom med.
  Man gør jo også hvad VVS’eren, elektrikeren, tandlægen mm. anbefaler. They should not be taking the piss.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mary

  Jeg er helt enig i alt, hvad du skriver! Og helt enig i, at diverse fora på nettet IKKE er stedet at “indberette” sine bivirkninger, for i så fald bliver de aldrig taget stilling til og anbefalingerne aldrig ændret.
  Men jeg kunne roligt forestille mig, at der er flere bivirkninger, end dem listet på indlægssedlen. Og også, at såfremt alle indberettede, i stedet for at skrive om dem i fora, så ville fordelingen af almindelige/ikke-almindelige/sjældne måske være anderledes.
  Knus M.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Mary

  Det ved jeg godt – den var faktisk også oplyst som almindelig bivirkning mener jeg – så her er indlægssedlen sikkert rigtig nok , i den historie anfægter jeg egentlig bare anbefalingen af en “gråspurve med kanoner-løsning” i stedet for bare at give Hep. A, når nu jeg bagefter kan se at Hep. A alene har meget færre bivirkninger. Hvis den information var blevet givet havde jeg nok bare nappet Hep. A, da B jo ikke var nødvendig.

  Knus A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Mary, tak for din kommentar, håbede faktisk at du ville skrive! Er helt enig i at der ikke nødvendigvis er sammenhæng og sikkert i mange tilfælde ikke er, men hvis folk kun skriver om deres bivirkninger på fora på nettet i stedet for at indberette, så tænker jeg at billedet meget sandsyneligt vil være skævt? Dem der laver beregningerne kan ikke lave dem bedre end deres datagrundlag i hvert fald. Så det er ikke for at være “efter den store stygge medicinal-industri” egentlig tvært imod – man kan jo ikke oplyse om bivirkninger man ikke vidste at folk havde, så hvis alle indberetter -som egentlig bare er det jeg opfordre til – så vil der være bedre datagrundlag til at påvise eventuel signifikans for bivirkninger.

  Eller er jeg helt forkert på den?

  Knus A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mary

  Og absolut ikke for at forklejne at du fik så knaldende hovedpine af den vaccine! Det var dog mega ærgerligt; også at de ikke informerede om en så relevant bivirkning hos din læge.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mary

  En udfordring ved registrering af bivirkninger kan være at vurdere, hvorvidt der er en sammenhæng mellem oplevet bivirkning og indtagne præparat. Mange symptomer kan være både korreleret og ikke til medicinen, og det skal naturligvis kunne påvises at eksponeringen (medicinen) er årsag til outcome (oplevet symptom/bivirkning). Det er eksempelvis ikke sikkert, at skedesvampen er kommet, fordi man har taget øjendråber dagen før. Eller at svimmelheden er kommet fordi man har smurt Voltaren Gel på knæet. Nu er det sat på spidsen, I know! 🙂
  Der ligger en masse statistiske beregninger for at påvise at bivirkningen er direkte korreleret med præparatet, og herved påvise statistisk signifikans. Og altså bevise, at det ikke blot er et tilfælde, at der er opstået de symptomer efter indtag. Der ligger nok også lidt overvejelser bag, hvornår man vælger at ændre i en indlægsseddel til et præparat – fx. alvorlig/ikke-alvorlig bivirkning.
  Men det er bare for at sige, at det formentlig ikke er for at “snyde”, at mange af de oplevelser/bivirkninger, der står beskrevet på nettet, ikke er dokumenteret.
  Mys M.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Glutenfri rababerkage - uden raffinereret sukker & mælk!