DIY Fastelavnsris

Derfor bør du smide din bæresele ud NU!

Har du styr på ergonomien inden du køber bæresele eller vikle til dig og din baby? At bære sit barn er noget af det dejligste for både dig og din baby, men hvordan du bærer og hvilken bæresele du vælger er ikke ligegyldigt! Alt for mange falder i fælden og køber en bæresele, som ikke er god for barnet – eller for mor for den sags skyld. Det kan afhjælpes ret nemt og derfor har jeg skrevet dette indlæg.

Du bliver måske provokeret af overskriften, men hey – lad nu overskrift være overskrift og lad og sammen hjælpes ad med at sprede et virkelig vigtigt bedskab!
For det er verdens bedste ide at bære sit barn, men lad os nu få styr på ergonomien… det er jo i alles interesse at gøre det der er bedst for vores børn.

Fred være med at du vælger at bære i en ikke ergonomisk bæredims efter at du har læst dette indlæg – det er helt op til dig!
Det vigtigste er at du er oplyst og tager et valg på baggrund af din viden…

Tak fordi du læser med 🙂

 

LÆS OGSÅ: Parfumerer du dit barn uden at vide det?

LÆS OGSÅ: Derfor ville jeg aldrig vælge sutter af naturgummi

 

Før jeg vidste bedre

Da jeg var gravid med Arthur, var Teis og jeg som de fleste andre forældre, på jagt efter alt det udstyr man skal bruge, når man bliver forældre. Deriblandt en klassisk Babybjörn bæresele!

Dette indlæg er ikke ment som en løftet pegefinger, for som du kan se faldt jeg selv i “fælden” af ren uvidenhed. Jeg skriver dette indlæg fordi jeg ville ønske at nogen havde fortalt mig dette, da jeg ventede Arthur, så jeg i hvert fald ikke havde valgt et ikke ergonomisk bære-redskab af uvidenhed.

I løbet af min graviditet gik jeg til fødsels forberedelse hos Mindful Moving, hvor vi fik en masse god viden. Bl.a. blev vi introduceret til viklekonceptet og slyngevugger. Jeg var ikke overbevist og købte ingen af delene inden fødslen – dét fortrød jeg bittert bagefter!

 

Min redning

Midt i kolikhelvede måtte min stakkels mor, ud i det danske land og hente en strækvikle, mens jeg selv var på jagt efter en slyngevugge. (også totalt uundværlig, men den må vi snakke om en anden gang!)

Måske har du allerede her læst om mit slyngeri, og jeg vil derfor gerne slå et ekstra slag for vikler, slynger eller EGONOMISKE bæreseler, hvis du gerne vil bære dit barn! For ja det er mega praktisk, nemt, trygt og på alle måder en virkelig god ide at bære sit barn.
MEN der er en masser men’er! Du kender måske allerede den klassiske bæresele fra babybjörn, som Teis og jeg af ren uvidenhed anskaffede os da vi ventede Arthur.

Uh… den er jeg glad for, at vi ikke nåede at bruge! Men generelt vil jeg gerne understrege, hvor fantastisk det er at bære dit barn – for det vil give både dig og dit barn SÅ mange glade og gode stunder.

 

Derfor skal du bære dit barn 

For mig har vikleriet været en kæmpe del af mit, endnu korte liv, som mor. Især strækviklen i starten af Arthurs liv har været helt uundværlig! Den gav os begge en enormt tryghed og det nærvær vi fik af at bære, er helt uvurderligt for mig.
Som mindre var Arthur på ingen måde en putte baby og var faktisk generelt ikke vild med at blive rørt ved.
I dag kommer han kravlende op på maven af mig og sætter sig selv i “frøstilling”, når han er træt, ked eller bare har brug for lidt mor-tid.
Generelt kan jeg kun anbefale at man bærer sit barn – men selvfølgelig helst på en ergonomiske korrekt måde!

 

Derfor skal du smide din Bæresele ud

Jeg kan kun sige én ting… men gentager det gerne igen og igen… Hvis du ejer en ikke ergonomisk bæresele, som fx den fra Babybjörn – så smid den ud!

Forær den ikke til nogen og prøv ikke at sælge den. Som mor, har du et ansvar overfor andre nybagte og uvidende mødre…. så ud med den.

imagesDen er ikke god for dit barn og hvis du spørger mig, bør man ALDRIG bruge den. Jeg siger ikke at dit barn tager skade af at sidde i den i kortere tid, men den gør INTET godt – så undgå det nu bare.

Børn og især babyer skal støttes op fra knæhase til knæhase, og have et blødt buk i ryggen, præcist som hvis de stadig lå i din mave. Det er ikke godt for dem at hænge med dinglende ben og ret ryg!

Du kan næsten selv forestille dig, hvor utroligt ubehageligt det må være at hænge, der i skridtet.

Det samme gælder for så vidt hoppegynger, gåstole og andre remedier, hvor man placeret barnet i et lille sæde, hvor de “dingler” med benene.

Mange mener også at gentagende brug af bæreselen eller andre redskaber, hvor baby hænger i skridtet, kan skade hofterne, men den diskussion vil jeg ikke ud i nu… så skal vi ikke bare blive enige om, at lade tvivlen komme babyerne til gode og smide skridtet ud med det samme.

LÆS OGSÅ: Guide: De bedste tidspunkter at spise vitaminer og tilskud

LÆS OGSÅ: 5 ting du bør undgå at spise hvis du har lavt stofskifte

I stedet kunne du måske…

Hmmm… Faktum er at når du støtter baby fra knæ til knæ, så højt at knæene er over numsen – så får du også den korrekte krumning på rygsøjlen. Og så er det langt mere behageligt og hyggeligt at bære dem på den måde – både for dig og dit barn.

Alternativt, kan man hjælpe en ikke ergonomisk bæresele, med et tørklæde. Bind det om livet så dit barns ben kommer i den altafgørende frøstilling.

Det der med vikler og slynger, kan godt være lidt svært i starten, men giv det et par gange. Jeg LOVER at du bliver glad for det på sigt! Du skal ikke lade dig skræmme af de mange meter stof – der går ikke længe, så er du verdensmester i at håndtere det!

Print

 

Bær aldrig udadvendt

Derudover vil jeg gerne tilføje at jeg virkelig ikke er tilhænger af at bære barnet, så barnets ansigt vender ud mod verden.

Det er, for det første, alt for vild en stimuli dit barn får i den position, men nok vigtigst af alt, så er det IKKE muligt at bære dit barn ergonomiske korrekt på den måde.
Så hvis vi er nogle steder, hvor jeg gerne vil have at Arthur kan følge med i, hvad der sker forude, bær jeg ham på ryggen. Er ikke så svært som det lyder, men det kræver selvfølgelig lidt træning.

Vi vikler ikke nær så meget som vi har gjort, men jeg er SÅ glad for, at jeg har beholdt min fastvikle og vores ergonomiske bæresele – især nu når turen, inden længe, går til Gran Canaria, hvor vi ikke gider at slæbe barnevognen med. Så de næste par uger skal vi igen i skarp træning så vores rug- og BWCC- binding sidder lige i skabet.

Denne illustration er lånt fra slyngevejlederen.dk

bærkorrekt

 

Bindinger, forkortelser og guides

Der findes et hav af bindinger og en virkerlig god guide finder du bl.a. på Youtube. Jeg er helt vild med kanalen Wrapyouinlove – hun er den sejeste mor og hendes tutorials er super gode.

Hvis du gerne vil gang med at vikle, kan jeg stærkt anbefale dig at melde dig ind i en “viklegruppe” på Facebook… Jeg er med i et par stykker, men denne er virkelig god. Ligeledes findes der et hav af sider, hvor du kan købe brugte slynger, vikler og bæreseler. Det er især en fordel at fastvikler og ringslynger købes brugt.  Det kan nemlig være lidt en opgave, selv at gå viklerne til, så er du nybegynder ville jeg købe en brugt vikle. En strækvikle (til helt små børn) ville jeg købe fra ny. Så du er sikker på at stræk-materialet i viklen ikke er “træt og uelastisk”.

Jeg har købt flere brugte fastvikler i denne second hand gruppe.

I Facebook grupperne kan du også læse om de mange forskellige typer af vikler, slynger og bæreseler OG du kan få råd af andre viklemammas, hvilket for mig har været en kæmpe hjælp.

Det kan nemlig godt være lidt en jungle, det der med vikler! Og man kan hurtigt få en masse spørgsmål, som man har brugt for at finde svar på. Fx hvilken størrelse vikle passer til mig? Hvilken type bindinger kan jeg lave, med hvilken størrelse vikle? Hvilket materiale/blend skal min vikle være i? Hvad betyder de mange forkortelser i vikleverdenen? (Find en ordbog til vikleverdenen her) Hvorfor råber folk der vikler KAGE efter hinanden? (Jo den er god nok…der skal stå kage…) Og hvorfor koster nogle vikler en helt månedsløn?

 

LÆS OGSÅ: Opskrift på müslibarer & mælkebomben – til ammende

LÆS OGSÅ: Opskrift på hjemmelavede fignestænger

Hvad passer til mig?

Jeg har egentlig base i en størrelse 6, men har pt kun en strørrelse 5 tilbage. Mest fordi den er så forbandet lækker, at jeg ikke kan få mig selv til at skifte den ud med en størrelse 6.
Teis og jeg har, ud over en fastvikle (størrelse 5 – i hørblend), også en ergonomisk bæresele, som vi har brugt en del… er dog mest T, der har brugt den – fx når de slår græs sammen.
Men der er faktisk flere og flere fædre, der bliver bidt af at vikle… om ikke andet, er det i hvert fald, rart at have en bæredims til far også 😉
model_baresele-p-p

Tøjstørrelser vs viklestørrelser

Billedet er udviklet af Bærkærligt og lånt fra deres hjemmesideIMG_0543Har du spørgsmål er du altid velkommen til at skrive til os her eller måske du kan finde svar i mit Slyngemor indlæg fra tidligere 🙂

/N

 

 

Ingen kommentarer til Derfor bør du smide din bæresele ud NU!

 • Hej Jette

  Så er indlægget live 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] du allerede har læst hendes populære indlæg om typer af bæreseler, som er voldsomt populære, men slet ikke gode for børn at sidde i? Vi håber at I vil være med […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tak for det meget fine svar 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mht. indlægget skal vi nok skynde os 😉 Vi poster det på Facebook og Insta så snart det er offentligt 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Personligt synes jeg at det er en super fin bæresele. Vi har selv en ergobaby Classic og er glad for den. Ville dog aldrig være udadvendt i den, men det er jo en smagssag. Hvis A (vil han normalt ikke) gerne vil se verdenen så har jeg ham på ryggen… og kan man også sagtens med selerne fra Ergobaby 🙂
  Mht. produkterne, så kan vi desværre ikke udgive indllægget før vi har alt klar og er 100% sikre på at ALT er korrekt.
  Men generelt ville jeg aldrig bruge produkter til mit barn der dufter – duftstofferne kan være nok så naturlige, men det gør dem ikke mindre allergi-fremkaldende.
  Jeg ville derfor langt hellere bruge de gamle husmoderråd- om saltvandsdråber eller modermælk i næsen (ved ikke hvor gammel din datter 😉 og om du stadig ammer) men synes jeg virkede for os selvom det er lidt små besværligt at ramme den lille næse 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette P

  Hej.. Tak for svar.

  Øv vil gerne have læst det nu nemlig.. Jeg kan ikke rigtig søge nogle informationer omkring det har slet ikke forstand på de forskellige ingredienser der måtte være… Har du et råd ellers? Og nu hvor jeg skriver hvad synes du om Ergobaby 360? Nu hvor indlægget omhandler bæreseler?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Jette

  Ja vores indlæg er desværre ikke helt klar til udgivelse, men vi arbejder på sagen. Kort fortalt så vil vi ikke anbefale produkterne fra Milk og co – ikke fordi de de ikke virker mod forkølelsen, (gør de muligvis) men fordi der er risiko for allergi ved at bruge dem, lige som ved andre parfumerede produkter! Vi bestræber os på at have indlægget klar i næste uge med mere info. Tak for din besked.
  /N

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jette P

  Hej..
  Sorry jeg lige skriver her..Men googlede lige Milk og co allergi og kunne se I har skrevet om det men kan ikke komme ind på siden… Er det slettet?

  Jeg har nemlig en snot forkølet pige og ville bare prøve hvad som helst,så ville lige undersøge produktet med hensyn til allergi inden jeg køber det..

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Mille

  Tak for din besked… Og stort tillykke med nummer 2, der er på vej 🙂
  Nu er jeg bestemt ikke vikle ekspert, men “bare” almindelig viklemor… MEN til din dreng på 9 mdr. ville jeg helt sikkert bruge en fastvikle eller en ergonomisk bæresele. Hvis du vælger en vikle ville jeg gå efter en str. 5 eller 6 afhængig af din tøjstørrelse (Se nederste skema – det er en meget god guide).
  Mht. materiale blend er det meget en smagssag. Jeg er vild med uld og hør blends da de køler eller luner samt kan være meget stærke (er en nødvendigthed med min tunge toddler) 😉 Men en vikle i bomuld kan også være virkelig stærk og behagelig.

  Meld dig evt ind i en af de facebook grupper jeg linker til. De er super lærerrige og i den ene kan du købe vikler mv brugt. – kan klart anbefales så du ikke selv skal gå den til.
  Hvis det er din nyfødte du vil vikle ville jeg købe en strækvikle. Den er for det første ikke nær så dyr OG jeg synes det er langt nemmere. MEN hvis du vil vikle begge børn kan man også godt vikle en nyfødt i en fastvikle… 🙂
  Mange hilsner
  Nicoline

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mille

  Hej?.
  Jeg venter jo barn nr 2 og har en søn på 9 mdr, så det kunne jo være lækkert med en vikle, ved ikk hva jeg skal bruge når jeg er 1.53 høj. ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Charlotte

  Er virkelig ked at at du føler dig ramt – det er bestemt ikke hensigten. Hvis du læser, kan du se at vi også selv bruger bæresele og har været virkelig glade for den. Jeg er på alle måder fortaler for at man bærer sit barn – uden undtagelser. Grunden til at jeg lavede dette indlæg var bestemt ikke for at komme med en løftet pegefinger eller være bedrevidende. Det hele kom sig faktisk a at jeg jegtagende gange mødte andre mødre, der virkelig brændende ønskede at bære deres børn fordi de havde hørt så meget godt om det. Det de så ike vidste var at der var en markant ergonomisk forskel på i hvilken sele de bar. Synes det er helt okay at man vælger at gøre som I har gjort – for det var den mulighed der var – men synes det er skide synd for de mødre der bær i ikke ergonomiske bæreseler, fordi de ikke er blevet oplyst om at der er andre muligheder. Jeg eller vi her på bloggen, vil derfor ikke undlade at skrive et indlæg som dette – som for nogle kan være nye og nyttige oplysninger, fordi der evt. vil være nogle (det er der jo desværre altid) der føler sig ramt. For os handler denne blog om at dele den viden vi selv ville ønske vi havde fået da vi blev mødre – ikke om at træde på nogle. Og ja A havde også voldsom kolik – præcis som du beskriver det faktisk med nærmest berøringsangst og totalt ustoppelig gråd. jeg føler mig ekstremt heldig at vi efter mange forsøg fik det til at fungere med skrækviklen, men nej det fungere bestemt ikke for alle… men derfor vil jeg nu alligevel gerne slå et slag for det der har virket for os 🙂 håber jeg du forstår…
  Jeg er på ingen måde “ude efter nogle” – som skrevet i indlægget havde jeg jo selv købt en uergonomisk bæresele – fordi jeg ikke kendte til forskellen – det vil jeg gerne at andre kunne komme uden om.
  Jeg skriver rigtigt nok at jeg ikke er fan af udadvendt bæring som I har gjort brug af… men som sagt er jeg generelt fan af bæring og hvis det er den eneste både der virker for én så er det klart det man skal gøre.
  Mange hilsner
  Nicoline

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg mener at der er mange ting at tage hensyn til når det kommer til at bære sit lille barn – fint nok at du er stor modtsander af BabyBjörn selen og fint nok at det fungerer for dig og din søn at vikle. Eller, det er mere end fint nok – det er helt fantastisk dejligt og jeg bliver da ligefrem en lille smule misundelig på den nærhed i får med viklen 🙂
  Det fungerede ikke for mig om min datter da hun var spæd. Du skriver om kolik så du må have en forståelse for hvordan det føles at være helt ude af stand til at trøste sit lille barn – det er altoverskyggende frustrerende og ubeskrivelig hårdt. Emilie var voldsomt plaget af kolik-smerter og havde kraftig refluks det første halve år. Samtidig er hun meget taktilt sensitiv og kunne slet ikke klare den sansepåvirkning det var at blive båret i en vikle – faktisk havde vi stort set ingen måder at skabe trøst og ro før vi, da hun var knap 5 måneder, fik en bæresele foræret og fandt ud af at hun kunne holde ud at sidde i den fremadvendt i op til 20 minutter ad gangen, uden at skrige. Det gav ro for hende, det gav hende mulighed for at opleve lidt af verden, det gav mig mulighed for at gå små ture, det gav en lillebitte pause i en hverdag, der bestod af mere end 10 timers kolik-skrigeri om dagen. Og så kan det godt være at hun ikke sad helt perfekt, og det kan også godt være at du ville have valgt anerledes i samme situation – og det kan også godt være at dit indlæg ikke er ment som en løftet pegefinger, men det er nu alligevel vært at opfatte det som andet. Det er SÅ svært at skrive denne type indlæg uden at træde nogle over tæerne – og i dette tilfælde føler jeg mig mega ramt så derfor havde jeg lige brug for at forsvare vores valg af at bruge bæreselen til at bære fremadvendt. Måske andre mødre sidder i en situation lige nu hvor det kan være den rigtige løsning at bruge den bæresele de tilfældigvis har købt, arvet eller fået – også selv om det ikke er 100% ergonomisk korrekt og til dem mener jeg at det er vigtigt at sige at det også er helt ok – vi gør jo alle vores bedste 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Anna, nej det kan godt være lidt frustrerende at vide at den mest solgte bæresele, ikke er specielt god. Man må bare håbe at flere råber højt, så det i hvert fald ikke er pga uvidenhed at de bruger bæreselen. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Rart at vide, at man ikke er den eneste, der i bedste mening kom til at investere i en babybjörn ????(fatter seriøst ikke, at de ikke fjerner den fra markedet…)

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

DIY Fastelavnsris