Derfor ville jeg aldrig vælge sutter af natur-gummi

Lavt stofskifte – opfølgning

 For ca. 5 uger siden skrev jeg et indlæg om mine kroniske lidelser. Deriblandt lavt stofskifte. Jeg er dybt taknemlig for alle jeres kommentarer og gode råd fra jer, der står i samme situation, som jeg – TUSIND TAK! I er sgu nogle ben hårde ladies! ?

 

Siden da er der sket en del… 


Scanning af skjoldbruskkirtelen

Jeg har fx taget et råd der gik igen til mig… GÅ TIL LÆGEN IGEN.
Jeg har derfor i dag været til scanning på Næstved Sygehus (super fedt, at man skal køre halvanden time for at blive tilset af en læge i max 3 minutter, men fair nok!).

Jeg var egentlig sendt derned af min egen læge for at få lavet en biopsi, men de synes åbenbart at vi skulle starte med at lave en scanning af skjoldbruskirtlen, inden vi tog skridtet videre.

Jeg har endnu ikke fået svar på scanningen, men venter spændt.

By the way så må Næstved Sygehus være det mest Retro sygehus jeg nogensinde har besøgt. Der er næsten cool 😉

 

Facebook grupper 
Derudover har jeg meldt mig ind i en del Facebook grupper for at lære af andres erfaringer. Jeg kan klart anbefale grupperne Stofskifte Support og Funktionel mad – lavt stoftskifte.

Her har jeg fundet en masse gode links til mere info om sygdommen, samt læst mig til andres erfaringer og hvad de har gjort, for at slippe af med træthed, hukommelses svigt, vægtøgning mv.

Der er en del af de andre, der lige som jeg selv har fået konstateret lavt stofskifte, i forbindelse med en graviditet… og jeg har endda hørt fra et par stykker her på bloggen, der både har lavt stofskifte og ITP (blodsygdom), præcist som mig. Får mig til at tænke om der mon kan være en sammenhæng, men er jo svært at sige.

Minusset ved grupperne er at man også kan blive en smule forvirret!

Er lægerne virkelig så “ligeglade” som de skriver og tager SÅ MANGE læger virkelig fejl? Kan man overhoved regne med det de siger og har min læge mon styr på min sygdom? Åh, der kan opstå mange tanker…

Mange skriver også om alle de følge sygdomme, de desværre får i forbindelse med lavt stofskifte og er ikke altid lige rart, at blive mindet om, at der måske venter flere sygdomme i fremtiden. Synes ligesom at 2 styk er rigeligt!

 

Ny (gammel) livsstil 
Én af de ting jeg har fundet ud af, er at rigtig mange oplever store forbedringer ved at ændre sin kost.

At kosten skulle have en betydning for stofskiftet, har jeg overhoved ikke hørt noget om fra min læge, og kan heller ikke læse mig til det, i nogen lægevidenskabelige sammenhænge.

…Men nu hvor så mange har gode erfaringer med det, skal det have et forsøg.

Det mange generelt har gode erfaringer med og anbefaler hinanden er at man helt undgår er gluten, sukker og soya. Til gengæld bør man spise masser af grøntsager og få rigeligt med søvn. Derudover har mange gode erfaringer med ekstra omega 3-olier.

Nogle mener også at laktose, koffein, alkohol og allergener som citrusfrugter, jordbær, chokolade, nødder, tomater osv. kan have en negativ virkning på deres stofskifte.
Hvilket jo egentlig giver okay mening i mit hoved, nu hvor jeg har 2 autoimmune sygdomme i min samling. Men har aldrig haft fødevareallergier på “traditionel” vis.

…Så nu spiser jeg ikke længere gluten og prøver at skære markant ned, på næsten alt det andet.

Derudover er jeg begyndt at tage B12 (manglede jeg) og mælkesyrebakterier.

 

Glutenfri kost
Jeg har før levet glutenfrit, da jeg bare generelt følte ubehag ved at spise gluten… så det er det første jeg har kastet mig ud i!
Jeg har nu levet helt glutenfrit i ca. 3 uger og synes at jeg kan mærke en lille forskel, men håber på endnu mere fremgang, i løbet af de næste par uger.

Hvis du har læst med på det sidste, har du nok også opdaget, at der er kommet endnu flere glutenfrie opskrifter her på bloggen. 😉
Næsten alle opskrifter er også uden raffineret sukker.

Jeg stoppede allerede før jeg blev gravid med at indtage, alle former for koffein og alkohol, så der kan problemer heller ikke ligge.

 

Næste step i udelukkelsesfasen
Mit næste step er at kvitte al laktose, soya og sukker. Jeg drikker hverken mælk, spiser ost, smør eller lignede så det burde ikke være det store problem. Bortset fra chokolade, der både indeholder laktose og sukker – den bliver sgu en udfordring!

Findes der laktose- og sukkerfri choko – der smager godt?

Jeg spiser ikke voldsomt meget sukker, men chokolade er klart en af mine helt store laster. Holder mig dog til den helt mørke med 85%, men derfor er der jo stadig massere af sukker i. ØV!

Jeg spiser virkelig meget frugt og grønt, så jordbær, nødder, tomater kunne muligvis godt være problemer, men shit, hvor jeg håber det er noget andet… for jeg EEELSKER dét!

Derudover vil jeg kaste mig lidt mere ud i at nørde fødevarer som er base-dannende og/eller inflammatoriske, da der også er en del snak om disse på de forskellige facebook sider. Jeg har før har store problemer med spiserørs-katar, så det der med base-dannende fødefarer er ikke helt nyt for mig.

Sidste uge kastede jeg mig også ud i de her kokostoppe… kokos skulle være antiinflamatorisk, så derfor får I meget snart en gluten- og sukker-fri opskrift.

 

Medicinsk plan B 
Lige nu tager jeg hormonet Eltroxin for mit lave stofskifte.
Jeg kan læse mig til at flere har dårlige erfaringer med præparatet, men oplever markante forbedringer ved at skifte til Eutyrox, men jeg kan ikke helt gennemskue, hvorfor lægerne så ikke udskriver dette til en start?

Er der nogle af jer, der ved hvorfor at man som udgangspunkt vælger Eltroxin? Er det et renere, bedre, billigere præparat eller har man fx mindre risiko for flere følgesygdomme?

Virker som om at alle, der får konstateret for lavt stofskifte, starter på 50 mg Eltroxin, og så får mere og mere af det, indtil de ligger inden for normalområdet.

Præcis det samme er sket for mig og jeg er nu på 100 mg, men har det ikke synderlig bedre af den grund.

Nå men jeg må jo afvente svar fra dagens scanning. Min læge vil nemlig først henvise mig til en endokrinolog (læge med speciale i hormoner), hvis scanningen viser noget abnormalt… Vente vente vente.

 

Åh alt det her sygdoms halløj er virkelig en jungle… Hvis I har flere gode råd, modtages de med kyshånd!

/N

5

 • Hej Liljan
  Det er netop det du beskriver her der er mit problem. Jeg har fået tjekket både t3 og T4 – og som du er inde på er min konstatering meget dårlig. MEN desværre vil min egen læge ikke ændre på min medicin. Jeg har været hos Lars Bo (endo) i Nordsjælland og forsøger nu med et nyt præparat – som måske kan gøre en forskel. Tror jeg dog desværre ikke!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Liljan Conner

  Hej Mommy!
  Jeg bed mærke i at du et sted skrev at du egl. ikke har det væsentligt bedre… på trods ad medicinen ( Eltroxin ) .. Det er jo udelukkende ( syntetisk) t4 hormon .Kroppen har også brug for T3hormon… og vil ( kort beskrevet) selv omdanne fta T4 til t3. men HVIS man er stofskiftesyg og har problem med at omdanne / konvertere så nytter det ikke noget kun at tilføre t4 hormon! Så Så har man brug for tilførsel af T3 hormonet også!!
  Det er denne problematik utallige personer er havnet i .. at nogle kortvarigt føler forbedring men at de mange symptomer alligevel fortsætter . og forpester hverdagen. Frustrationen hos den stofskifte-syge er forståelig fordi mange læger IKKE vil chekke T3 hormonniveauet ( frit T3 ). …. .. du har nok allerede læst de mange lidelseshistorier / før + efter behandling du kan læse på http://www.stofskiftesupport.dk .. Mit råd: få chekket FRIT T3 for at blive klog på “din koveterings-evne” ! 🙂
  Vh Lj. C.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] undgår jeg mælkeprodukter Som du måske ved undgår jeg raffineret sukker, gluten, soya og i de fleste tilfælde også mælkeprodukter… dog ikke pga. laktose som så mange […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] jeg starte på AIP Jeg har som du måske ved lavt stofskifte og er desværre en af dem, der ikke er velbehandlet – endnu i hvert […]

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • […] eelsker chokolade – i alle afskygninger! Men nu hvor jeg, pga mit lave stofskifte, er gået helt væk fra både gluten, raffineret sukker og soya kan chokolade og chokoladekage godt […]

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Derfor ville jeg aldrig vælge sutter af natur-gummi