Opskrift på kokosyogurt

Dag 1: AIP diæt imod lavt stofskifte & hashimotos

Jeg har besluttet mig for at starte på AIP diæt for at bekæmpe mit lave stofskifte og hashimotos, som er årsagen til mit lave stofskifte. Jeg vil i processen undersøge om der er nogle fødevarer der er dårlige for mig og for mit stofskifte og som min krop reagere på ved at nedsætte mig stofskifte yderligere samt øge mine inflammationstal.

Følg med her eller på vores YouTube Kanal, hvor jeg løbende vil smide mine video-dagbøger.

 

Denne her weekend har været med meget blandede følelser.

Jeg fik i fredags besked på at mine blodprøver viste at jeg højst sandsynligt have Hashimotos og at det er årsagen til mit lave stofskifte. FUCK!

Jeg er både glad og lettet over at have fundet årsagen, men også ulykkelig og uforståelig overfor at jeg IGEN skal slås med en autoimmunsygdom. Jeg er så forbandet træt af at skulle sætte mig ind i en ny sygdom og føler ikke at min verden kan rumme mere lige nu.

Som skrevet i torsdags så havde jeg besluttet mig for at starte på AIP, hvis det viste sig at jeg havde Hashimotos… og det er hermed sat i gang. Det er en ret stram diæt, som jeg skal holde i minimum 30 dage for så at genintroducere nogle fødevarer og andre må jeg droppe helt!

Jeg vil ikke komme så meget ind på hvad hashimotos går ud på i dette indlæg… men skal nok komme tilbage til det. Skal bare have lidt længere tid til at sunde mig.

Hvis du lige som mig har lavt stofskifte, håber jeg at du allerede kender årsagen eller vil blive ved med at lede så du på bedst muligvis kan hjælpe din krop på vej til at få det bedre.

 

LÆS OGSÅ: Dag 3: AIP diæt imod lavt stofskifte og hashimotos

LÆS OGSÅ: Dag 15: AIP diæt imod lavt stofskifte og hashimotos

LÆS OGSÅ: Dag 30: AIP diæt imod lavt stofskifte og hashimotos

Forventer jeg mirakler af AIP diæten? 

NEJ – jeg forventer ikke mirakler og jeg forventer heller ikke at blive helbredt. For det gør jeg ikke!

Jeg håber og tror på at AIP kuren kan hjælpe mig til at fange de signaler min krop evt. skulle sende til mig, når jeg spiser ting, min krop ikke fungere godt med. …OG jeg håber og tror på at jeg kan få min krop mere i balance.

/N

9

 • Ja kan godt forstå din bekymring i forhold til om man bliver mere sensitiv . Jeg har selv spekuleret en del over det, men omvendt tænker jeg at man jo tydeligvis ikke har godt af at spise pågældende fødevarer, og at man nu bare får en “synlig” reaktion fra for kun en “indvendig”. På den måde synes jeg at det er meget rart at kunne ufravælge de ting som man reagere på nu, uden at vide det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne-Marie

  Ja jeg synes low FODMAP er til at overkomme, men kræver også man sætter sig grundigt ind i den, da man ellers let kan lave fejl, så den ikke har rette effekt. Men jeg har ikke kunnet genindføre ret mange fødevarer og er blevet mere sensitiv overfor noget af det jeg spiste hver dag før. Det sidder nok lidt i mig, frygten for at blive sensitiv overfor endnu flere fødevarer og derfor jeg er tilbageholdende overfor at skære mere fra. Men det kan selvfølgelig være modsat, at jeg ville have bedst af ikke at spise det.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Anne-Marie

  Tak for dit svar… Super -tror jeg må tygge mig igennem den bog nå jeg engang har lidt tid til overs.
  Jeg har i forvejen ITP som er en autoimmun blødersygdom, som jeg fik konstateret 12 år inden lavt stofskifte og 13 år inden hashimotos… Derfor jhar jeg valgt at gå ALL IN og vælge AIP. Men ja det er sgu lidt et projekt, men faktisk ikke nær så slemt som jeg havde frygtet. Jeg forsøger at finde så mange erstatninger som muligt, og håber på at jeg kan genintroducere fødevarer som æg, kakao/chokolade, nødder og bælgfrugter her efter de minimum 30 dage. Det vil nemlig betyde at jeg får mulighed for at bage alternative snacks, hvilket er virkelig svært lige nu.
  Hvad synes du om low FODMAP? Er det til at overkomme?

  mvh Nicoline

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne-Marie

  Hun har 2 kapitler om kost, i det ene anbefaler hun grøn palæo og beskriver denne. I et senere kapitel beskriver hun at palæokost hjælper 81% med Hashimotos, men nogle har brug for at fjerne yderligere fødevarer = AIP. Der er 2 kapitler fordi det ene er generelt ved stofskiftesygdom og det andet er specifikt ved autoimmunitet. Fik lige læst dit meget fine indlæg om AIP. Det kræver godt nok forberedelse og viljestyrke. Jeg har i forvejen fulgt modificeret low FODMAP og en del af fødevarerne jeg reagerer på er i blandt det man må spise, så jeg kan ikke overskue, at skulle leve af den lille rest der er tilbage. Vil nok prøve at tage enkelte skridt i den retning i stedet. Håber det giver dig bedring.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne-Marie

  Jeg reserverede bogen igen, da der var så meget jeg ikke nåede at læse. Den er bestemt ikke letlæst, så jeg vil prøve at kigge efter dem du foreslår i dit svar til Jane. Min læge stiler efter TSH på 1 og mit lå på 2,68, så derfor skulle jeg stige i Eltroxin, men kun en enkelt pille om ugen. Skriver når jeg har haft mulighed for at læse mere, men det lyder ikke som om forskellen er så stor.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Jane
  Ja det er en kæmpe jungle at finde rundt i! Jeg har indtil nu kun været hos egen læge, men har i dag fået en henvisning til en endokronolog – så nu er jeg spændt på hvad der kommer til at ske. Jeg ville nemlig gerne prøve eutyrox, men min læge synes hellere at jeg skal sættes mere om i eltroxin. Hun er nemlig ikke bange for at mit TSH bliver for lavt – sker der ikke noget ved mener hun… hmmm… man kan hurtigt blive forvirret!

  Jeg venter også på bogen få livet tilbage – den skulle være super god og let læselig! Glæder mig helt vildt til den kommer ??

  Er du med i “stofskiftesupport” og “funktionel mad – lavt stofskifte” grupperne på Facebook ? Synes virkelig det er rart at læse om andre i samme situation samt kunne spørge hvis der er nogle ting man vil høre hvordan andre har taklet!

  Ønsker dig rigtig god bedring ??

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane

  Hej
  Følger med i din rejse, har selv for lavt stofskifte og har haft diagnosen Hasimotos. Jeg har den bog i omtaler – den er meget faglig tung. (Så har ikke nået at læse den helt endnu) hun skriver dog “Diæten tager udgangspunkt i den såkaldte autoimmune palæokost (AIP)” Jeg får eutyrox og bliver sat ned i dosis fordi mit TSH bliver for lavt, har været hos en enderkrinolog der også kikkede på t4 og t3 – men er sendt retur til ejen læge og venter nu på at komme til en ny enderkrinolog – hvilket er lidt en jungle syntes jeg da de ikke alle gå ind for samme behandlerger fx om man kan få syntetisk t3 eller ej.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Anne-Marie

  Tak for din besked 🙂 Står netop i kø på biblioteket til den bog og glæder mig til at læse den. 🙂 Stod der noget om hvorfor hun ikke anbefalede det?

  AIP minder meget om palæo, men med lidt flere restriktioner. I hvert fald i de første 30 dage. AIP er jo en slags kur, så det er midlertidigt, for at se om kroppen evt reagere på nogle fødevarer. Herefter vender jeg mere eller mindre tilbage til min almindelige kost. Måske med nogle undtagelser, hvis det viser sig at min krop reagere på enkelte fødevarer. Jeg spiser i forvejen glutenfrit og undlod også raffineret sukker og soya inden jeg startede på AIP.

  Jeg kan desværre ikke få mere Eltroxin, da mit TSH så vil blive for højt. Det betyder at mit T3 og T4 er alt for lavt på nuværende tidspunkt. Jeg håber at komme til en endokrinolog, nu når de har fundet ud af at Hashimotos er årsagen til mit lave stofskifte. Vil gerne forsøge mig på et andet præparat, hvis muligheden byder sig. Har hørt at mange bliver langt mindre trætte på euthyrox i forhold til Eltroxin. Men der er jo bivirkninger ved det hele 🙂

  Håber at du finder årsagen til dit lave stofskifte 🙂 Fortsat rigtig god bedring!

  /N

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne-Marie

  Har lige haft lånt bogen “Få styr på dit stofskifte” Desværre nåede jeg ikke at læse det hele så grundigt som jeg gerne ville. Det er lidt af en mundfuld at sætte sig ind i, hvad det er for en sygdom, der for mit vedkommende også er kommet oveni. Har lige været til blodprøveopfølgning, som heldigvis viste medicinen skulle reguleres lidt op. Hold fast det er jeg glad for. Er stadig træt, men den der hjernetåge er bare lettet. Så jeg er så glad for at jeg lige fik styr på mine tal inden jeg overvejer hvad mere jeg skal sætte ind med. Forfatteren anbefaler en grøn palæokost, og ingen gluten, når det er autoimmunt. Jeg kender ikke AIP, hun nævner kun navnet blandt en masse andre, der er udmærkede, men ikke hendes anbefaling ved stofskiftesygdom. Det handlede meget om at kosten skal være mere nærende, når vi har svært ved at udnytte den. Håber du finder din vej til bedring.

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Opskrift på kokosyogurt