Dag 15: AIP diæt mod mit lave stofskifte

AIP diæt: Det her må du spise

Som du måske ved er jeg nu på vej gennem uge 3 med 100% AIP diæt.

Jeg er startet på diæten fordi jeg for 3 uger siden fik konstateret hashimotos, som årsag til mit lave stofskifte.

Jeg tager udgangspunkt i disse modeller.

Jeg har i forvejen en anden autoimmun sygdom og derfor føler jeg at jeg bliver nødt til selv at gøre noget og arbejde mig igennem denne proces i stedet for at sætte mig ned og tude.

Men om ca. 10 dage vil jeg igen begynde at kunne genintroducere de “forbudte” fødevarer, for at teste om jeg får en reaktion på dem.

Følg med i mit forløb her på bloggen og på vores Youtube kanal.

Jeg ved hvor svært og totalt uoverskueligt det kan være at skulle starte på AIP diæt.

 

LÆS OGSÅ: De her vitaminer tager jeg for at forbedre mit stofskifte

LÆS OGSÅ: Guide: De bedste tidspunkter at tage vitaminer og tilskud 

LÆS OGSÅ: Om AIP – mad mod lavt stofskifte og andre autoimmune sygdomme

 

Derfor vil jeg gerne hjælpe dig lidt på vej, hvis du som jeg har en autoimmun sygdom, som fx:

 • Hashimotos som er den hyppigste årsag til lavt stofskife (Ja hvis du har lavt stofskifte har du nok også Hashimotos)
 • Psoriasis
 • Kronisk inflammatorisk tarmsystem som Crohns sygdom eller Ulcerative colitis
 • Leddegigt
 • Insulinkrævende sukkersyge
 • Multipel Sclerose
 • Autoimmun Graves som er den hyppigste årsag til højt stofskife (Ja hvis du har lavt stofskifte har du nok også Graves)

… Ja jeg kunne blive ved, men de her er de mest almindeligw autoimmune sygdomme og dermed også sygdomme, hvor man kan hjælpe kroppen på vej ved at spise anderledes.

 

Her er nogle af de ting jeg har spist en del af de sidste par uger: 


Rodfrugter (ikke kartofler!)

Fritter af sød kartoffel kan let erstatte kartofler. Vi spiste dem også en del før alt det her sygdomsræs, men nu hvor jeg helt skal udelukke natskyggefamilien er de et super alternativ.

Derudover har jeg lavet en del med rødbeder. Riv dem rå, skær dem i både og bag dem eller bag dem hele, inden du slider dem op til rødbede en slags rødebede carpaccio. Jeg pynter parpaccioen med massere af finthakket rødløg persille, salt, frisk kværnet peber, ekstra jomfru oliven olie.

 

 

Tænk grønt!

Massere af kål og grøn salat.
Jeg laver fx nogle af mine yndlingssommersalater, som på billedet, men undlader mælkeprodukter, nødder og kerner.

 

LÆS OGSÅ: Dag 1: AIP diæt imod lavt stofskifte og hashimotos

LÆS OGSÅ: Dag 15: AIP diæt imod lavt stofskifte og hashimotos

LÆS OGSÅ: Dag 30: AIP diæt imod lavt stofskifte og hashimotos

 

Spis frugt i stedet for snacks 

Jeg har altid et stykke frugt med mig! Det kan fx være dadler, bær eller et æble. Man anbefaler max 2 stykker frugt om dagen. Er ikke altid jeg overholder det, jeg jeg begrænser helt sikkert mit indtag.

Jeg laver ofte juice og smoothier af både frugt og grønt – er en genial snack.
Find mine opskrifter på juice, “milkeshake” og smoothies. 

Man bør ikke drikke hverken kaffe, te eller færdig fabrikeret juice, så jeg drikker en del varmt vand med citron og enten honning eller en hyldeblomst skærm når sæsonen er dertil.

Hvis du træner til en forfriskning af anden art kan jeg virkelig anbefale dansk vand med bræmbær og lidt kokossukker og mynteblande.

 

Massere af kød og fisk

I de første minimum 30 dage, skal man undvære protein fra bælgfrugter som kikærter og bønner. Den primære protein kilde der derfor kød. Så giv den gas. du må spise alt det magre kød, fisk og skalddyr som du vil.

 

Kokos er din ven 

Kokos er mega anti-inflammatorisk, hvilket vil sige at det bekæmper den betændelsestilstand der opstår i kroppen ved autoimmun sygdom.

Om morgenen spiser jeg derfor ofte denne kokosyoughurt.

Kokos nød er også en super god og fiberrig snack …Og jeg er også virkelig glad for at bruge kokosmælk i næsten ALT. 🙂

 

 

Det jeg synes der har været hårdest at undvære er: 

Grønsager og krydderier: bælgfrugter som kikærter, bønner, ærter osv. Tomater, peberfrugt, kartofler, chili, paprika og andre krydderier lavet på natskyggefamilien.

Snacks: Kakaopulver, chokolade, nødder, frø og kerner.
Jeg elsker at bage, men uden nogle former for meltyper, frø, kerne, æg og kakao synes jeg det er svært at lave nogle alternativer til snacks. Jeg erstatter derfor ofte snacks med frugt og dadler. (max 2 om dagen)

Andre fødevarer: Æg, og raffinerede fødevarer.
Normalt bruger vi helt utroligt mange æg.
Vi har høns i haven og jeg elsker at bage sundere alternativer til klassiske kager og brød.
Det er lidt udelukket imens jeg er på 100% AIP, så jeg krydser fingre for ikke at reagere på æg efter de minimum 30 dage.

I forhold til raffinerede fødevarer synes jeg fx olier og andre stegestabile fedtstoffer kan være lidt en udfordring. Jeg bruger primært extra jomfru kokosolie og extra jomfru olienolie. (jeg steger helst ikke i olivenolien da den ikke er specielt stegestabil og kan afgive frie radikaler.)

Derudover kan det være lidt en udfordring ikke at måtte spise forarbejdet mad, hvis man som jeg ofte er på farten. Jeg har derfor altid lidt med med mig rundt i de her 30 dage.

 

Generelt bør man spise økologisk og undgå raffineret sukker, gluten, mælkeprodukter (laktosefrie går heller ikke) og soya produkter.
Spørg endelig hvis du har nogle spørgsmål oven på denne lange strøm af ord 😉

/N

8

 • Hej Birgitte
  1000 tak – og ja jeg blev sat 50% op i medicin da jeg fandt ud af at jeg var gravid, men tak fordi du skriver. 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Kære Nicoline
  Tillykke med din graviditeten som jeg håber kommer til at forløbe uden alt for store ubehag for dig og dit kommende barn.
  Ingen tvivl om, at det er en ekstra udfordring med med de belastninger din krop udfordres med i forvejen.
  Vil ikke undlade at skrive, om du og din læge er opmærksom på, at dit indtag af stofteskiftemedicin skal øges under graviditet.
  Held og lykke.
  KH Birgitte

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Birgitte
  Tak for dine ekstra input… og tak! Lige nu går det desværre ikke så godt med min AIP diæt. Jeg er gravid med mit 2. barn og netop som jeg burde være endnu mere nazi med min kost stritter alt bare imod. Trætheden har taget over og de forkerte fødevarer har det med at flyve indenbors… MEN jeg skal nok komme op på hesten igen.
  Med hensyn til dine kommentarer så JA du har helt ret. Allergener som skalddyr er også no go… Må jeg lige have skrevet ind.
  Har godt hørt flere bruge klaret smør men indrømmer at jeg ikke selv har forsøgt mig med det – endnu! men skal jeg helt sikkert teste 🙂

  Mvh Nicoline

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Birgitte

  Hej Mommy blog
  Sikke en energi og et ansvar du tager for at blive så rask som muligt. Godt gået.
  Har lige et par kommentarer til din tekst.
  Du må heller ikke spise røde skaldyr, da de også kan være allergene.
  Som fedtstof til stegning, kan bruges klaret smør, som vil sige, at smør smeltes langsomt ved lav temperatur og hvor vallen bundfælder og den klare masse hældes i ny beholder. Der er ingen allergener i den rene smørfedtmasse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Charlotte

  Altså de raffinerede fødevarer er jo helst dem du skal undgå! Kokossukker er faktisk den eneste semi-raffinerede fødevarer jeg bruger. Aldrig rørsukker, men i stedet fx honning eller andre ikke behandlede fødevarer. Alt der er forarbejdet er jo i princippet raffineret og forfinet. Det handler i princippet om at holde sig mest muligt til de rene råvarer, som ikke er kørt igennem tusind vis af processer og maskiner. Kyllingepålæg er fx forarbejdet hvorimod en hel kylling (med mindre den er sprøjtet med saltvand og alt mulig andet) er uforarbejdet. Det samme gælder for sukkerarter, hvor det hvide sukker kommer af roer efter mange processer er honning (ofte!) ubehandlet.

  Håber at det giver mening.

  Mvh Nicoline

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Ja det er en hård og svær verden at være stofskiftesyg i

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Charlotte

  Kan jeg virkelig godt forstå at du gør… er heller ikke altid lige gennemskueligt.
  MEN med raffinret sukker menes der oftest det “klassiske” hvide sukker.
  I sin rene form er raffineret jo egentlig forarbejdet, så er sådan noget som kokossukker fx også. Det er dog et sundere alternativ. Men honning i sin rene form (uden varmebehandling osv) er fx ikke raffineret, hvis det giver mening… da det ikke har været under behandling.

  Giver det mening?

  / Nicoline

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Charlotte

  Hvad betyder egentlig raffineret I den her “kostjungle”?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Dag 15: AIP diæt mod mit lave stofskifte