Ny kunst til det lille hus + rabatkode til Posterlounge

Vi har fået undulat!

Tilbage i august flyttede Thorkild ind og tænker det er på tide at han også bliver introduceret her. Thorkild er en violfarvet normaltegnet engelsk undulat, som nu er ca. 2 måneder gammel. Thorkild er Arthurs 5 års-fødselsdagsgave og har været et stort ønske længe!

 

Overvejelser omkring det at få fugl

Okay… lad mig starte med at fortælle lidt om hele forløbet.
Arthur har meget længe været bidt af dyr. Jer, der følger med på Instagram, har nok set vores godnat-ritualer, hvor vi googler forskellige dyr. Især fugle har været en stor interesse og Arthur (og nu også jeg!) ved stort set alt om ørne, suler, pingviner, papegøjer og andre lidt “små-eksotiske” fuglearter.

Til jul fik Arthur en lille Schleish undulat af formor (eller faktisk af farmors nisse) og han blev selvfølgelig ovenud lykkelig. Den blev først døbt Frank, men hurtigt omdøbt til Thorkild, og den har været med på alle ture, sommerferien osv. siden da. Han legede ikke med den som sådan, men den skulle være i tasken, eller have en fast plads i fx sommerhuset – ellers brød verdenen hurtigt sammen.

Thorkild var i virkeligheden en pige og det vidste Arthur naturligvis godt, da han jo havde utroligt godt styr på det her med at kønsbestemme fugle allerede inden vi fik undulat i levende live. 😉
Dog legede vi at det var en dreng – og det var lidt vores hemmelighed – at plastik Thorkild var en pige.

Hele foråret og sommeren snakkede vi om det her med hvor meget det krævede at passe et dyr – og at han jo allerede havde sine høns. Velvidende at det naturligvis ikke var det samme.
Vi snakkede også om at nu hvor vi byggede og han ikke havde et værelse, var det jo lidt svært at have en levende undulat. Vi blev derfor enige om at, når han blev 6 år og var en stor dreng, der jo også skulle i skole… så kunne vi snakke om det igen, hvis han stadig havde lyst til at blive “fugletæmmer”.

Da vi nåede august, hvor Arthur har fødselsdag, ønskede han sig udelukkende et undulatbur, fuglelegetøj og fuglefrø. Han var helt afklaret med at han ikke få en undulat, men ville bare SÅ gerne have alt klar og være forberedt inden han blev 6 år. Vi forsøgte at komme med alle mulige gode forslag til ønskelisten, fx lego og playmobil, som han normalt ville elske, men han var helt kølig og ønskede sig kun det til undulaten … og så et cowboy costume, hvis vi virkelig pressede den. 😉

Gjorde ærlig talt lidt ondt i maven, at han ikke ønskede sig andet, men vi havde ikke lyst til at købe fuglehalløj, som så skulle stå minimum et år, før vi måske/måske ikke anskaffede os en fugl.

Fødselsdagen kom tættere og tættere på og jeg blev mere og mere desperat. Jeg er selv super glad for dyr og mit eget indre (og dyreelskede) barn kunne virkelig godt følge hans længsel. Teis stod fast og min sunde fornuft var faktisk ret enig.

 

Den vilde jagt

LIGE INDTIL … at Teis en aften kom ud fra Arthurs værelse efter at have puttet ham og udbrød. Køb den fugl! Jeg tænkte “hvad snakker du om? NU?” og blev helt paf. Teis havde virkelig været i mod det helt fra start, men jeg tror hans hjerte løb over. Arthur havde fortalt Teis om alle de ting han vidste om undulater og om hvor vigtigt det var, at vi alle skulle gøre forskellige ting for at gøre den tryg, når den ankom (OM 1 ÅR!)

Det skal nok lige tilføjes at Teis var i sit ekstra bløde hjørne i den periode, da han netop skulle til at starte nyt job og i den forbindelse være væk i 2 uger. INKLUSIV Arthurs fødselsdag, hvilket ellers er meget hellig herhjemme.

Den aften og dagen efter gik med at undersøge mulighederne for en håndteret fugl i området, men der var INTET at finde 🙁 Jeg skyndte mig dog at bestille bur og hvad vi ellers skulle bruge og inden for et par dage fandt vi også en avler af lige præcist håndterede blå engelske undulater. Dog 2 timers kørsel herfra! Alligevel tog vi på udflugt uden unger for at se stedet, da det var ekstremt vigtigt for os at finde en god opdrætter. Opdrætteren havde, da vi kom, ikke nogle fugle der var klar til at flytte hjemmefra. Men hun formodede at der kunne være en han klar til os 3 dage efter Arthurs fødselsdag.

 

Fødselsdagsfest uden far og tur i zoo

Da det blev Arthurs fødselsdag, var Teis rejst. Heldigvis havde vi mormor og morfar på besøg og Arthur havde besluttet at dagen skulle bruges i zoo … for at kigge på undulater – naturligvis! 😉

Vi spiste morgenmad sammen med mine forældre og han fik cowboykostume OG fuglebur mv.
Han blev enormt glad – velvidende at han jo ikke måtte få en undulat … endnu i hvert fald.

Han fortalte glad at han jo måske måtte få en, når han blev 6 år – men jeg afbrød og fortalte at far og jeg havde snakket om, hvor fantastisk god han havde været til at sætte sig ind i undulater og hvor dygtig en dyreven vi synes han var. Derfor havde vi også besluttet, at han måtte få en undulat. Sjældent har jeg set det lille fjæs se så lykkeligt ud!

2 dage efter kørte jeg igen til det sydligste sjælland og hentede Thorkild. Arthur vidste ikke at jeg skulle hente han, da jeg havde sagt at jeg ikke vidste, hvornår hans baby undulat, var klar til at flytte hjem til os.

Mødtes mellem de 2 var ALLE kilometerne og pengene værd. Shit hvor blev han glad og jeg følte mig stolt helt ned i tæerne.

 

Engelsk eller australsk undulat?

Der findes 2 slags undulater. Engelske og australske. De australske er de “oprindelige” og nogle små jetjagere. De engelske er en smule større, har større fjerdragt og så er de lidt langsommere, så at sige.
Ud over at jeg synes de ser sødeste ud, så valgte vi at gå med den engelske, fordi de ikke er nær så “blafrende”. Det var dog ret vigtigt for mig at han ikke skulle være alt for stor, da de engelske kan få organ problemer og have svært ved at se for den store fjermaske.

 

Hvilket køn skal man vælge?

Vi valgte en han, da de eftersigende er nemmest at gøre tamme. Jeg har set flere have tamme hun fugle, men sandsynligheden for at få fuglen tam er bare større ved han-fugle.

Undulater er jo et flokdyr og det er de færreste, der kan forene sig uden en artsfælle. Ved at starte med en han kan man frit vælge mellem kønnet på nummer 2 fugl. Man kan nemlig sagtens have både 2 hanner eller en han og hun gående sammen, hvor i mod 2 hunner ofte skaber problemer.

Du kan se forskel på kønnet på en undulat på vokshuden. Det er den lille hudflap, der sidder lige over næbet. På (de fleste varianter) af voksne fugle til hannen hane blå vokshud hvor i mod hunnens er brun. Som unge har de fleste hanner lilla vokshud og hunnerne rosa eller isblå vokshud med hvide ringe om næseborene.

Hvilet bur, tilbehør og foder ?

Mht. bur og tilbehør er det jo lidt en smagssag. Jeg har valgt et bur som jeg synes var pænt og EFTERFØLGENDE har jeg sørget for, at det også var praktisk. 🙂

Det er dog vigtigt at buret er firkantet og IKKE rundt. Og at det har en vis størrelse og gerne bredere end højt.

Flere af jer har spurgt om jeg ville dele nogle links så de kommer her.

Buret er dette fine bur i sort. Det har dog ikke særlig høje sider, så jeg har monteret plexiglas indvendigt for at mindste spredningen af fuglefrø. Derudover har jeg udskiftet de hvide plastik skåle til nogle mindre i metal, da de er nemmere at holde rene og knapt så iøjnefaldende.

Generelt synes jeg at fuglelegetøj er frygtelig grimt. Derfor er størstedelen af Thorkilds legetøj og andre remedier fra “gnaver-afdelingen”. Til gnavere kan man nemlig få rigtig mange fine ting i træ og andre naturmaterialer, som både er flotte og som er uskadelige, hvis fuglen skulle gnave det i stykker.

Her får I lige lidt links til indretningsartikler og legetøj:
Broen , den store platformen (desværre svær at se på billedet) , “landingspladsen“, skålene og foderophænget. Alt er stort set købt hos Bonnies dyrehandel Søborgs hjemmeside eller hos Maxizoo.

Foder, tilskud og vitamindråber har jeg dog betilt hos BA foder, da de eftersigende skulle have det bedste foder til færrest penge.

I bunden af buret bruger jeg jeg avis og bøgeflise i stor størrelse, så det ikke hvirvler ud af buret, når fuglen flyver rundt. Da jeg var barn kan jeg huske at man bruge sand eller sandpapir i bunden af undulatbure, men har man fundet ud af, er skadeligt for undulater da undulater, i modsætning til fx høns, knækker skallerne af deres frø og derfor ikke har brug for sten og sand til deres fordøjelsessystem.

 

Sådan tæmmer du din undulat

Vi var forberedt på, at det ville tage laaaang tid og enorme mængder tålmodighed, at få Thorkild tam. Men faktisk er det gået overraskende nemt.

Vi havde læst og læst omkring tæmningen inden vi fik ham og vi kan klart anbefale at gøre det samme. Arthur sang for ham og “læste” (Arthur kan ikke læse, men er god til at huske udenad) bøger for Thorkild, mens han sad i buret. Vi rykkede rundt eller dimsede ved ting i buret ca. 50 gange dagligt – så han fandt ud af at hænder ikke gjorde ham noget. Efter 1-2 dage hoppe han på hænderne, når vi satte dem foran ham og vi flytte ham fra ping til pind. Et par dage efter kunne vi nusse ham med modsatte hånd, når han sad på fingeren. Og efter 4-5 dage var han ude og flyve i stuen første gang.

Vi havde sat gardiner op de fleste steder og de steder, hvor vi ikke kunne have gardiner har vi haft post-its klistret på ruderne. Lige efter lidt har vi fjernet dem og han er nu helt bevidst om hvor der er glas.

Hvor nemt det går at tæmme en fugl afhænger både af fuglens personlighed og om man forstår at læse dens signaler og kun i yderste tilfælde gå til grænsen mht. dens tillid. Fx HADER undulater at blive grebet om og vi lader Thorkild styre showet og opsøge os, hvilket har giver pote. I hvert fald har han fra dag 1 opsøgt os og været super tam og social – nok også mere end den gennemsnitlige tamfugl.

Jeg har dog til tider måtte gribe om ham for at give ham medicin mod maveproblemer eller for at rense ham bagi af samme årsag. Alle gange bliver han temmelig vred og flyver væk fra mig … for så straks at flyve tilbage for at ligge sig helt tæt op af min kind. Virker næsten som om han søger trøst, efter den træls oplevelse. ;D

Gode steder at søge råd om undulater

Jeg har brugt ENORMT meget til i Facebook gruppen “Os med undulater”. Den kan virkelig anbefales – også som research inden du anskaffer dig en fugl. Under filer kan du finde utallige dokumenter om tæmning af fugle, indkøbslister til når du får fin fugl hjem osv.

Hjemmesiden Arthursminde er også er super sted at starte. Arthursminde er en plejestation for undulater og de har super meget viden om de små flyvende venner.

 

Tak fordi du læste med 💙

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Ny kunst til det lille hus + rabatkode til Posterlounge