Vi har været hos en fotograf! Se mine gravidbilleder her...

Opskrift på hveder med kardemomme

På fredag er det Store Bededag! Det betyder at mange af os hygger med varme hveder imorgen torsdag. Derfor skal I selvfølgelig have en opskrift! De er hverken sukker eller glutenfri, men smager skønt og er super nemme at lave, så du kan sagtens tage ungerne med i køkkenet.

De kan sagtens bages i dag og gemmes til imorgen aften, hvis du alligevel vil halvere dem og riste dem, som de fleste gør.

 

Tradition eller ej

Det ér sket at vi har spist hveder dagen før Store Bededag i min familie, men nej det er desværre ikke en fast tradition. Mine forældre er begge offentligt ansat og det har ikke altid været en selvfølge at have fri på en helligdag.

Som min bror og jeg blev ældre havde vi ofte fritidsjobs torsdag aften og de sidste mange år er det derfor ikke lykkedes os at holde fast i traditionen. MEN nu… nu skal det være. Jeg har tænke mig at bage hveder til alle dem i familien, der har lyst til at kigge forbi. Jeg er desværre blevet sygemeldt fra mit job i går og frem til min barsel, så lige nu har jeg massere af tid og synes det er skønt med lidt ekstra på to-do-listen.

Opskrift:

Ca. 12 stk.

50 gram smør
1 dl vand
2 dl mælk
25 gram gær
1 æg
1 tsk salt
1-2 spsk sukker
1 tsk stødt kardemomme
500 gram hvedemel
(Evt. en håndfuld rosiner)

 

Sådan gør du:

Smelt smør og bland det med vand og mælk. Rør gæren ud i blandingen indtil det er helt opløst. Tilsæt æg, salt, sukker og kardemomme. Ælt herefter melet i.  Æltes dejen godt igennem. Tilsæt rosiner, hvis I er til det. Der er normalt ikke rosiner i hveder, men Arthur EEEsleker rosiner, så det er der altså i vores. 😉
Hvis du bruger røremaskine så lad den stå på middelhastighed i ca 6-8 minutter. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.

Form dejen til 12 boller og stil dem på en bageplade med 2 cm?s mellemrum.

Sæt et ildfast fad med kogende vand i, i bunden af din ovn. OBS: Ovnen skal ikke være tændt!

Sæt herefter pladen med hvederne i midten af ovnen og lad dem hæve i dampen fra vandet i ca. 25 minutter.
Når hvederne er hævet til dobbelt størrelse og er “vokset sammen”, tages de og bradepanden med vand ud af ovnen og ovnen varmes op til 200 grader (helst ikke varmluft, men har du kun det skal den stå på 180 grader).

Når ovnen er varm sættes pladen med hvederne tilbage i ovnen.
Bag hvederne i ca. 15-20 minutter, til de er gyldne og lyder hule, hvis du banker bag på dem.

De kan spises som de er eller evt. halveres og ristes gyldne og let sprøde på brødristeren eller i ovnen.

God fornøjelse – og god fridag fredag 🙂

/N

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Vi har været hos en fotograf! Se mine gravidbilleder her...