Adventskalender - Glædelig jul!

Børn på ski

Jeg er den type (læs: bleg og hyperaktiv sand-hader) der ville bytte fem solferier for at få en enkelt skiferie. Derfor er jeg himmel-henrykt over at vi i år skal på skiferie – og det endda med August! Sidste år tog vi nemlig afsted i 3 dage uden ham, og der var nogle tårer involveret fra min side. Det kan du læse mere om her.  Når vi skal afsted denne gang er han lige omkring 2,5 år gammel, så årets set-up hvor vi tager bedsteforældrene med, og hvor min mor og moster ikke er skiløbere men ivrige barnepiger og kanel-sneglsbagere er perfekt, for jeg har fået af vide af en ekspert at den rigtige alder at starte skiløbet på ikke er endnu.

Vi har lejet en lejlighed med god plads til hele familien i Zell-am-see, hvor der også er noget at lave for damerne der ikke kommer på ski, og vi andre har en gletscher at køre til hvis sneen ikke er med os i området. Men er det et godt valg? Og hvorfor må A ikke komme på ski endnu? Skal han på skiskole når han må? Der er tusind spørgsmål, og det er MEGA vigtigt for mig at han bliver glad for at stå på ski, så jeg vil gøre det hele rigtig!

Jeg er heldig at have en ekspert ved hånden til alle mine spørgsmål, fordi min chef (i en ganske anden verden end skisport) har haft et tidligere liv som skiinstruktør med mange timers undervisning af børn og unge, og nu er familiefar med 3 skiløbende børn. Han har lovet hér at svare på alle de spørgsmål jeg allerede har stillet flere gange, så flere kan få glæde af det, og vi andre kan undgå at se grædende børn med frosne fingre i minus 15 grader på pisterne:)

Jeg håber i synes at jeg har stillet Hr. Hansen de rigtig spørgsmål, ellers smid Jeres egne i kommentarer, så skal jeg nok stille dem videre – når han altså er kommet hjem fra skiferie:)

3 børn med på ski ser meget nemt ud… Jeg satser på at have lige så meget held med børn på ski, ved at følge rådene nedenfor.

Hvor gammelt skal barnet være før man starter?

Jeg mener at man tidligst siger ved 3 år, for inden da er børnenes knogler og led for skrøbelige og de kan komme til skade. Hvis i ikke kan vente MÅ i godt før, men det skal være på barnets præmisser. Han kan for eksempel gå rundt med sine små ski på  ? men kun hvis han gider. For at få ?gider? til at være mere sandsynligt kan man jo lokke med lidt goodies. Husk at have sådanne i lommen! Jeg ved godt at det er købepædagogik og at jeg sikkert bliver uvenner med alle landets pædagoger; men det virker altså helt utroligt godt. 

Hvad karakteriserer det perfekte skisportssted for børn? 

Vejret er det afgørende. Kulde kan hive glæden ud af alt. Indtil uge 10-11 stykker betyder det  altså at man skal sydpå for at undgå den værste kulde, men fra uge 10 bliver Norge og Sverige også rigtig gode børnedestinationer. Kulde kræver rigtig mange pauser. Børnebakker er en faktor mange kigger på når de vælger destination, men i virkeligheden behøver man kun een til de mindste, hvis det er et godt børneområde, og vigtigst ? en god og børnevenlig lift. (transportbånd er ideelt) At stå op og ned af den samme bakke i en uge kan være helt fint for små begynderbørn. Næste gang, når de ikke er helt begyndere og helt så små længere, bliver et godt udvalg af blå pister vigtigt, og her har Norge og Sverige nok en fordel frem for mange destinationer sydpå. Der er dog ingen regler og “must do”, for et sted som for eksempel Livigno i Italien er virkelig børne- og begyndervenligt, og har som regel rigtig fint vejr og sne i uge 7.

Hvilken fejl begår forældre typisk når deres børn skal på ski  ? både første gang og generelt? 

Lad være med at forsøge at lære  dine egne børn at stå på ski, dit job er at overbevise dem om at skiskole/skibørnehave er det helt rigtige, og ellers holde dig på afstand, og måske selv få løbet lidt på ski. Du kan eventuelt den første dag holde dig skjult og holde øje med hvordan det går, men lad nu instruktørerne forsøge at klare lidt gråd før du griber ind. De har prøvet det tusind gange.

 

Er skiskole vejen frem? Og skal den være dansk? 

Svaret ovenfor siger det meste. Ja, skiskole er vejen frem! Den behøver nødvendigvis ikke at være dansk. Det er da en fordel om instruktørerne kan skandinavisk, men små børn lærer ikke at stå på ski med ørerne, men med øjnene; og ja så nogen gange med munden: ) En sød italiener med enthutiastiske thumbs up, klappen og ?super? tilråb kan være  ligeså god som en nordmand. Men hvis børnene nu ikke helt forstår sproget kan det være rigtig rart at have en jævnaldrende ven med ? så allier Jer gerne med venner med børn på samme alder når i skal afsted første gang hvis det er muligt. Det gælder for så vidt for alle aldre af børn.

Hvilket udstyr skal de mindste have? 

Udstyret er vigtigt. Børnene skal have gode vanter/handsker, en god hjelm, skitøj der ikke bliver vådt, ski-goggles og husk så solcreme. Til alle begyndere kan det stærkt anbefales at leje udstyret. Så er det nyt og kan byttes hvis nu skistøvlerne klemmer, eller de på skiskolen anbefaler en anden ski.

 Kan jeg stå med mit barn i sele? 

Aldrig før dine børn har været på skiskole og lært de grundliggende ting, men hvis det haster at få børnene med ud med resten af familien om eftermiddagen, efter at skiskolen er slut, så kan det være en ok løsning, hvis den der kører med barnet selv er en  rigtig dygtig skiløber. SÅ med mindre du er rigtig god, og ved hvad du foretager dig, så er det nok en dårlig idé som kan ødelægge mere end gavne.

 Hvor mange timer om dagen på ski kan man forvente af børn i forskellige aldre?  

En femårig der har været på ski fra 3-års alderen kan godt stå ude hele dagen hvis det er godt vejr og god sne, og med en god lang frokostpause. Før da kan man måske ikke forvente at børnene gider være med hele dagen.

 Er Norge og Sverige de mest børnevenlige destinationer? 

Som sagt skal man nordpå være rigtig opmærmksom på kulde indtil ca. uge 10.  Men derefter har de den fordel at der er mange hytter der endda ligger lige ved pisten så ma har ski-in ski- out, og det er super relevant med små børn. Husk dog at være opmærksom på de norske priser. Optimalt ville være en norsk hytte på begynderpisten, sydpå i uge 7. Hvad angår køretiden skal man tænke på, om ikke den tilsyneladende kortere vej til Norge i forhold til for eksempel Østrig, opvejes af fartbegrænsninger og ikke-optimale veje.

 

Jeg håber at mine spørgsmål ligner dine overvejelser over at have børn med på ski. Jeg er i hvert fald mega glad for kattelemmen med at jeg måske kan lade August tøffe lidt rundt med et par ski på fødderne (også bare fordi jeg VIRKELIG gerne vil tage billeder af det, og være en af den slags instagram-mødre) At vi så har valgt at tage sydpå i uge 10, fordi jeg tydeligvis ikke lytter til hvad chefen siger, men forblændes af billeder af virkelig fed lejlighed i smukt område, kan det være jeg kommer til at betale for med skiløb i tø-sne, vi får se, men jeg har tænkt mig at lytte til alt det andet, det lover jeg!

Kh A * Countdown til skiferie: 61 dage – men hvem tæller?*

6

 • Tak for din kommentar- det er da et tip der er til at huske og nemt og teste, fedt! Kh A

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Katrine

  I min familie (flere har undervist børn på ski) siger vi, at børnene er klar til ski, når de kan hoppe fremad med samlede ben (min 4 hop). Så Emil på 2 år og 4 måneder skal på ski. Bare endnu et input 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Laura, tusind tak for din kommentar- er godt st vide at man kan risikere at de først vil have børnene på skiskole fra 5 år. Så ved man at man skal huske at spørge- ville jeg helt sikkert heller ikke have husket! Kh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Super fine råd! Vi var i Isaberg sidste år, Caro på 3,5 fik ski på og stod ned af børnebakken og den blå pist, mellem benene på mig. Jeg styrede og holdt hende, så reelt fik hun ik erfaring med selv at prøve skiløbet, men hun syntes det var en sjov oplevelse! Ved ik hvor ski-teknisk korrekt det var af en opstart, men min tanke var, at det vigtigste må være, at hun gider med igen en anden gang. Mener vi stod i 2 dage ca 2x 1-1,5 time hver dag, mere gad hun ikke. Det værste var egentlig turen gennem skilejeshoppen. Der var en del mennesker og det krævede noget tålmodighed af den lille pige både selv at få prøvet støvler på og os andre samtidig, så det vil jeg nok time lidt bedre end anden gang. Deroppe ville de tidligst tage ungerne ind på skiskole fra de er ca 5, så det var ikke en option, selvom jeg havde håbet det, burde nok også være undersøgt i forvejen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hej Anne Sofie, tak for din kommentar! Lyder da også som en mega skøn tur i får, Hemsedal er skøn, jeg har dog kun været der på en aldeles børnefri tur:-) Hyggeligt med ture i bæreselen- vi er jo de største fortalere for uld, så jeg tror jeg ville give hende uldundertøj på, med en blød uld-vamse-køredragt over og så et eller andet vindtæt over hvis det sådan blæser og er rigtig koldt. Dog får hub jonogså noget af din kropsvarme i selen, så føl dig frem og sørg for at fødder, hænder og kinder ikke fryser (vandfri creme på de små kinder hvis de er tørre og røde – og husk at skærme mod den skarpe sol)
  Kh Anne

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne Sofie Jepsen

  Bliver så fedt for jer at komme afsted på ski!!
  Vi har bestilt skiferie i Hemsedal i uge 7 og skal have vores datter på 6 mdr. Med. Hun skal selvfølgelig ikke på ski, men lidt med rundt i byen mv. I bæreselen på mors mave.
  Har du nogle gode anbefalinger til hvilket tøj vi skal med til hende?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Adventskalender - Glædelig jul!