Indkøbsliste: 9 ting du ikke kan undvære når du skal have en baby

Sunde boller der stopper madspild

Ok- måske ikke ligefrem stopper, men så reducerer væsentligt…:)

Jeg er fan af koldhævede boller, og nok mest fordi jeg HADER at få dej (og fars for den sags skyld) på fingrene og særligt under neglene. Yikes.  Bevæbnet med en røremaskine og en opskrift på koldhævede boller der sidder på rygraden, gør denne lille “fobi” dog ikke at jeg skal undvære friskbagte boller.

Vi er lige begyndt at affaldssortere herhjemme, og så bliver man altså ekstra opmærksom på hvor meget madaffald en lille familie på 3 og en gravhund genererer, og disse boller er jeg sikker på sparer mig for nogle ture ud i beholderen med den lille grønne bio-pose

Bollerne kan varieres i det uendelige, og jeg bruger ikke mål til den normalt, men har for at kunne dele denne opskift målt lidt på min seneste portion:

Listen over hvad du skal bruge er nærmest ikke eksisterende. Det her er ikke boller der sender dig ud og handle. Du SKAL  bruge 1/2 pakke gær og noget mel, resten kan varieres ud fra noget du helt sikkert har. .

For at lave omkring 10 store boller skal du gøre følgende:

Opløs 1/2 pakke gær i ca. 4,5 dl. væske, hvoraf en halv deciliter er en olie (kan være temmelig meget hvilken som helst, jeg bruger ofte raps. Jeg har meget held med at bruge danskvand, synes bollerne bliver mere luftige, men jeg er også nærmest gift med min sodastream:)

I blandingen kommer du en lille skefuld honning, sirup eller gode gamle sukker, en stor skefuld salt og så lige den grønsags eller frugt-rest du måtte have! 300 gram er helt passende, og det kan eksempelvis være: revet gulerod, revet rødbede, små broccolistykker, revet squash, æbler i tern og eventuelt kombineret med  rosiner eller anden tørret frugt.

Oven i dette kan du tilsætte et par gode håndfulde af de kerner du måtte have; solsikkefrø, hørfrø, hampefrø eller lignende. To håndfulde havregryn kan også tilsættes her, eller hvis du har en rest müsli der skal bruges så er det også super fint. Hvis det er en musli med kokos der er honningristet skal det måske ikke kombineres med rødbede eller broccoli, men er lækrere med æbler:)

Hvis du har et æg i overskud kan det også tilsættes her for at blive brugt, og vand kan sagtens erstattes med mælk – hvis det er rismælk eller anden sød mælketype kan du måske trække honningen eller det søde islæt du har valgt ud.

Du har nu en pænt snasket masse, som du tilsætter omkring 500 gram mel til. Lidt over halvdelen plejer jeg at holde som ren hvedemel, resten kan freestyles:) Hvis du har po-fiber giver du den et par sefulde af det, det gør dem ekstra saftige. Dejen skal være pænt fugtig men stadig kunne holde lidt form hvis du tager den op med en ske. Hvis den nu tilsatte mængde mel ikke er nok, så tilsætter du bare mere af en tør ingrediens – det er meget afhængigt af den valgt grøntsag og eventuelle kerner hvor meget mel der skal til.

Kom dejen i køleskabet og lad den stå i en 12 timers tid (der sker ikke noget ved at det bliver længere). Når du har lyst til nybagte boller kommer du dem med to skeer på en bageplade og bager dem en halv times tid ved 190 grader varmluft. (Hvis du har lavet dem store).

Min sidste protion var med revet rødbede og hampefrø, og bollerne er ikke så fotogene, men men det er mine nye tallerkner, så håber i bærer over med mig.

God fornøjelse med ikke at smide mad ud:)

-A

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Indkøbsliste: 9 ting du ikke kan undvære når du skal have en baby