Nye Ebay fund til børn

Gluten- og sukkerfri æbletærte

Glutenfri bagning kan være lidt en udfordring, derfor får du her min opskrift på æblekage uden gluten og raffineret sukker, men på ægte mormor-manér. Kagebunden fungerer super godt som tærte, men kan også sagtens bruges til fx wienerbrødsstrænger.

I denne version bruger jeg æbler i tærten – mest fordi vi drukner i æbler fra haven for tiden, men du kan bruge hvilken som helst slags frugt. Vælger du at bruge opskriften til en wienerbrødsstang skal du bare folde dejen og fylde den med fx remonce og rosiner, nødder eller chokolade.

Valget er dit! 🙂 Velbekommen…

 

Glutenfri hverdag

Jeg har spist glutenfrit i ca. 3 år. Jeg er IKKE allergisk, men har stort set hele mit liv lidt af ondt i maven og andre gener som fx spiserørskatar, begyndende mavesår mv. og efter meget research forsøgte jeg mig med at udelukke gluten… og det hjalp! Det hjalp faktisk virkelig meget og pludselig var det meget sjælendt at jeg oplevede smerter og lignende.

For snart 1 år siden fik jeg konstateret lavt stofskifte. Jeg tager dagligt medicin, men da medicinen desværre ikke fungere optimalt besluttede jeg mig i foråret for at forsøge mig med autoimmun palæo/protokol eller i daglig tale AIP.

På AIP er gluten 100% udelukket – det er der for så vidt mange fødevarer der er – og jeg har virkelig lært hvor dårligt gluten er for min krop.

Jeg er af den overbevisning at man ikke bør undgå gluten, hvis man ikke fejler noget, men i mit tilfælde har det været det helt rigtige for mig at gå uden om gluten og andre (for mig) ødelæggende fødevarer.

Her i blandt er også raffineret sukker! Jeg har siden foråret været 100% sukkerfri, men må indrømme at jeg er faldt i nogle gange over sommerferien. Desværre har det bare medført en enormt træthed dagen efter og jeg har nærmest følt mig ramt af influenzalignende symptomer – vild og lidt skræmmende, hvad der kan ske med ens krop!

Pga. AIP diæten har jeg endelig tabt mig lidt og fået mere energi.

Jeg vil gerne fortsætte på AIP, men somme tider er det rart at kunne synde uden at blive kastet tilbage. Derfor bruger jeg en del tid på at udvikle opskrifter som fx denne, hvor de helt store syndere som fx gluten og raffineret sukker undgås.

INGREDIENSER

Bund:

75 g smør (kan erstattes af kokosolie)
2 dl mælk (brug evt kokosmælk)
50 g gær
1 æg
1/2 tsk salt
1 tsk husk
100 g kokossukker
100 g majsmel
100 g boghvedemel
200 g glutenfri havremel (blend evt. havregryn)
100 g mandelmel

TIP: erstat evt. alle meltyperne med rød finax, hvis du ikke har mod på at købe alle de forskellige typer. Det er ikke samme mix af mel, men det er glutenfrit. Jeg vælger at mixe selv da jeg ikke er stor fan af fx rismel som bruges i Finax. 

Fuld:

4 æbler
50 g marcipan (gerne hjemmelavet på mandler og kokossukker)
50 g smør
1 tsk kanal

 

SÅDAN GØR DU:

Smelt smøret og bland det i en skål med mælken. Opløs gæren i blandingen og tilsæt salt, husk og sukker.
Bland i en anden skål alle meltyperne.  Hæld melet i lidt efter lidt – glutenfrit mel arbejder lidt forskelligt så hold evt. lidt tilbage eller tilføj lidt mere hvis du vurdere at der er behov for det. Ælt dejengodt sammen så din dej bliver blødt elastisk og luftig.

Lad dejen hæve (tildækket) i ca. 30 min. et lunt sted.

Imens kan du forberede fyldet. Skræl æblerne og skær den i ca. 5 mm. tykke både.

Tag en skål og rør din marcinpan sammen med smør og det meste af kanelen – hold lidt tilbage til at drysse med til sidst.

Når dejen er hævet færdig kan du fordele den i din tærteform. Smør evt. dine forme med lidt smør eller kokosolie inden, så tærten ikke sætter sig fast. Hvis din tærteform ikke er så stor er her nok til 2 “stænger”.

Tryk dejen ud i formen og fordel den godt op af kanterne – især i siderne så de kan foldes ind over æblerne.

Fordel nu marcipanmassen på dejen og læg derefter æblerne på. Drys med den lille rest kanel du har tilbage og ford siderne ind over æblerne, så de er dækket ca. 1 cm i hver side.

Bag tærten i ca. en halv time ved 200 grader.

 

Velbekomme!

/N

 

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

Nye Ebay fund til børn