En tur til vandet...

Guide til miljømærker, certificeringer og andre mærker

augustmærker2

Når man står med en positiv graviditetstest i hånden, er det som om hele verden med et bliver en tand farligere, og det bliver ikke bedre med tiden. Derfor tror jeg at alle de miljømærker mv, der kan kommes på kosmetik og plejeprodukter, råber ekstra højt til mødre – alt der kan bekræfte én i at man gør noget rigtig og sundt og ansvarligt, eller kan hjælpe én med at gøre det, er meget velkomment. Indrøm det bare – du har i din købt situation tænkt: “jeg tager den med svanemærket, astma og allergiforbundet eller en 3. mærkning. For de produkter er bedst for mig barn.” Og kan sagtens forstå hvis I derude kan være i tvivl om hvad alle de mange miljømærkninger af makeup og personlig pleje, i virkeligheden betyder. Når man er gravid eller har små børn er det nemlig meget almindeligt at man går op i at den makeup, kropspleje, ansigstpleje, neglelak og babyolie er mærket med fx astma og allergiforeningens blå krams eller svanemærket, da man så føler sig sikker på at man vælger et godt produkt.

Generelt er det dog værd at huske, at der sagtens kan være produkter på hylderne, der lever op til kriterier for en masse miljømærker eller andre mærkninge. Men hvor producenterne, måske på grund af prisen for mærkningen, måske fordi det ikke passer til emballagedesignet eller måske af holdningsmæssige grunde, vælger ikke at få mærket deres produkter – selvom de opfylder kriterierne.

Et produkt uden miljømærker, certifikat eller andre mærker behøver slet ikke at være et dårligere valg for dig og din familie, ligesom et et økologimærke på et produkt ikke siger noget om hvor “sikkert” det er for dig eller dit barn at bruge.

Nendenstående liste kan forhåbentlig hjælpe med at forstå præcis hvad de forskellige mærker og certificeringer står for, så du kan vurdere om der er nogen, der dækker dine mærkesager og om de er nødvendige for dit produktvalg.

Al kosmetik og plejeprodukter, der markedsføres i EU skal igennem en grundig sikkerhedsvurdering, så hvis det står på hylden er det allerede vurderet som sikkert for dig og dit barn.

Jeg har tygget mig igennem alle kriterierne for mærkerne i arbejdssammenhæng, så nu hvor jeg har været igennen dem, kan jeg ligeså godt spare dig for arbejdet og deler her hovedtrækkene:

svanenblomstenSvanen og Blomsten: Svanen og blomsten er som udgangspunkt miljømærker, der har kriterier for hvor meget et produkt belaster miljøet, blandt andet ved at stille krav til mængden af emballage, råvarernes bionedbrydelighed og giftighed for vandmiljøet. Med tiden har svanen også sat krav til nogle enkelte ikke-miljørelaterede ting som for eksempel “ingen parabener”

blåkrans Blå krans Den blå krans er astma og allergiforbundets mærke. Produkter med dette mærke indeholder ikke parfumer (hverken naturlige eller syntetiske), formaldehyd eller formaldehydspaltere, nogle udvalgte særligt allergifremkaldende konserveringsmidler (eksempelvis isithiazolinoner), farvestoffer i kontakt med huden, og ekstrakter kendt for at have allergener skal være oprenset for disse.

alercyC Allergy certified: Allergy certified er et international mærke med kriterier tilsigtet at undgå hudallergi. De tillader ikke parfume, visse konserveringsmidler, ekstrakter fra specifikke plantefamilie, der er kendt for at give allergi mm.

ecocert Ecocert: Er et øko og miljø-mærke. Ecocert tillader ikke Nanopartikler, silikone, phenoxyethanol, syntetisk parfyme og farve, parabener, GMO, PEG, ingredienser fra dyr (undtagen de som produceres af dyr såsom honning og mælk).  Ecocert har 2 varianter af mærket. For begge gælder det at min. 95% skal være af naturlig oprindelse. I den “Organic” version skal 95% af alt plantebaseret i produktet, og min. 10% af totalingredienserne være fra økologisk landbrug. For versionen “Natural”  skal 50% af alt plantebaseret i produktet, og min. 5% af totalingredienserne være fra økologisk landbrug.

 

cosmos_grandeCosmos er stiftet af 5 store organisationer til mærkning af økologisk kosmetik, for at have en fælles standard. Disse – BDHI, Cosmebio, Ecocert, ICEA og Soil association-overgår derfor til Cosmos i 2017. Cosmos standarder er meget lig Ecocerts, som beskrevet ovenfor. Hver af organisationerne har nu deres egen version af Cosmos-loget, som det fremgår af mærkeskoven her.

 

 

Natrue-logoNatrue-mærket specialiserer sig indenfor krav til naturlighed. I naturemærkede produkter må der udelukkende anvendes naturlige, visse naturidentiske og naturafledte råmaterialer.  Natur er delt op i 3 grader: “Natural cosmetics”, der er den “nemeste” og ingen krav har til økologi, kun naturlighed. “Natural cosmetics with organic portion”  med min. 75% af de naturlige ingredenser stammende fra økolosike produktion, og “Organic Cosmetics hvor 95% af de naturlige ingredienser skal være fra økologisk produktion.

leapingbunny Leaping bunny sikrer at produktet og råvarerne, der anvendes til det ikke er testet på dyr, siden en “cut off” dato sat af producenten. Det er dog i følge den europæiske kosmetikforordning slet ikke tilladt at teste kosmetiske produkter og ingredienser på dyr i EU!

Man må ligeledes heller ikke markedsføre kosmetik der, uanset hvor i verden, er testet på dyr, eller hvis ingredienser er testet på dyr siden forbuddet trådte i kraft, så man må ikke tro at produkter uden den lille kanin på mærket er testet på dyr.

fairtradeFair trades mål er at forbedre arbejds- og levevilkårene for bønder og arbejdere i Afrika, Asien og Syd- og Mellemamerika. Bønderne der er med i ordningen er organiseret i kooperativer, og er sikret en minimumsfris for deres varer.Der findes flere andre oganisationer der arbejder med fair handel, såsom “Union for ethical biotrade” og mange virksomheder sourcer etisk uden at mærke med det.

vegan Vegan produkter indeholder ingen ingredienser fra dyr. (Ikke at der er specielt meget kosmetik kosmetik der indeholder direkte dyreprodukter, men produkter som dyr producerer, så som mælk, bivoks og honning forekommer ofte, og vil ikke være i produkter der er veganske).

 

Køber jeg selv mærkede ting? JA- hvis et godt produkt har et mærke, så køber jeg det gerne alligevel 🙂

Ovenstående er ganke korte gennemgange ,af udvalgte typiske mærker, der anvendes på kosmetik og personlig pleje. Hvis du gerne vil have kilder, eller links til kriterier så sig endelig til i kommentarerne, så deler jeg gerne!

 

A.

 

 

 

Ingen kommentarer til Guide til miljømærker, certificeringer og andre mærker

  • […] Jeg er dog ret selektiv over for de produkter jeg smider i ansigtet. Jeg er faktisk præcis den type som Anne synes er lidt små irriterende. Jeg går nemlig ofte efter produkter med fx blå krans eller anden allergi mærkning. …Og det er på trods af at jeg udmærket ved at rigtig mange andre produkter også kunne være mærkede, men ikke er det af fx økonomiske årsager. Kan nærmest høre Annes stemme i mit hoved, forklare mig IGEN, hvorfor der altså INTET sker ved at vælge umærkede produkter, men at det selvfølgelig er fint, hvis man gerne vil betale lidt ekstra for sikkerheden ? (Læs Annes indlæg om mærkninger og certificeringer her) […]

    Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv et svar

Skriv et svar

 

Næste indlæg

En tur til vandet...